Den offentliga vården och omsorgen i Sverige är väl utbyggd och håller hög kvalitet. Till skillnad mot vad som gäller i många andra länder är den tillgänglig för alla oberoende av den enskildes ekonomiska förutsättningar. Trots detta finns i dag kritik mot hur omsorgen och vården bedrivs. Kritiken har ofta sin grund i att den enskilde inte tycker att tillräcklig hänsyn tas till just hans/hennes behov.
Det offentliga systemet byggdes upp centralt för att så lika förutsättningar som möjligt skulle råda i vårt land. Under 1980-talet har alltmer av beslutanderätten över hur vården och omsorgen ska bedrivas decentraliserats. Uppgifter har överförts från stat till kommuner och landsting, från landstingen till kommunerna och inom kommunerna från kommunfullmäktige till lokala nämnder. Anledningen har varit att de lokala förutsättningarna har varierat i landet. Möjligheterna för den enskilde att påverka innehållet i den omsorg och vård som erbjudits har också varit ett motiv för förändringarna.
Internationellt har svensk handikappolitik högt anseende. Anledningen är att politiken i Sverige bygger på att de åtgärder och insatser som behövs för att den enskilde ska kunna leva ett så fullvärdigt liv som möjligt ses som rättigheter och inte som någon välgörenhet. De handikappade själva har genom sina organisationer spelat en stor roll vid genomförandet av denna politik.
Bland handikappade har under senare år bildats grupper som vill ha ett större inflytande över hur de insatser som de har rätt till utformas. Speciellt har detta gällt vem som ska anställas som personlig assistent och hur arbetet ska utformas för den personlige assistenten. STIL-projektet i Stockholm är ett kooperativ där ett antal personer med funktionshinder var initiativtagare. De ville själva bestämma över sina liv och anställa sina assistenter.
Kooperativet har därefter tecknat entreprenadavtal med ett antal kommuner inom Stockholms län. Kommunen betalar en summa som motsvarar den kommunala kostnaden för motsvarande tjänster. Sedan sköter kooperativet resten. För medlemmarna innebär kooperativet en ökad livskvalitet genom att de själva kan bestämma vem som ska assistera och när det ska ske. För kommunerna innebär det en avlastning när det gäller administration och verksamhet. I början gick det trögt för STIL, bl.a. därför att kommunerna var tveksamma, men nu har en del efterföljare växt upp på olika håll i landet, bl.a. i Göteborg och i Malmö.
I dag pågår en debatt om valfrihet och sjävbestämmande när det gäller vården och omsorgen. Från borgerligt håll förs ofta fram privata alternativ som exempel på hur valfriheten och mångfalden skulle kunna öka. I vissa kommuner och landsting genomförs privatiseringar utan att de som berörs tillfrågas, och ibland t.o.m. mot deras uttryckliga vilja. Ett sådant agerande tyder på att valfriheten egentligen inte gäller dem som berörs av verksamheten utan endast producenterna. Vår syn är att det givetvis måste vara de som berörs av verksamheten, i detta fall de handikappade, som ska ha det avgörande inflytandet över hur verksamheten ska utformas.
De privata företagen ägs av en eller flera privata personer och verksamheten styrs mycket av ägarnas krav på avkastning på insatt kapital. I kooperativ verksamhet typ STIL ligger makten hos medlemmarna. Det är deras behov som styr verksamhetens innehåll.
I det utvecklingsarbete som pågår i landet för att öka den enskildes möjligheter att få den vård och omsorg som just han/hon önskar är en förnyelse inom den gemensamma sektorn viktig, men också kooperativa lösningar där medlemmarna tar ett eget ansvar för verksamheterna är av stor betydelse. Människor med funktionshinder ska ha det avgörande inflytandet över innehållet i sina vardagsliv. Kooperativa lösningar skapar förutsättningar för att detta ska bli möjligt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kooperativa lösningars betydelse för handikappade.
Stockholm den 22 januari 1993 Jan Andersson (s) Inga-Britt Johansson (s) Ingrid Andersson (s) Bo Bernhardsson (s) Marianne Carlström (s) Alf Egnerfors (s) Inger Hestvik (s) Bengt Kronblad (s)