Under de senaste åren, då antalet restauranger ökat i en för folkhälsan alltför stor omfattning och många restauranger har riktat sin verksamhet mot ungdom och enbart satsat på alkoholservering, har många fall av lagöverträdelser rapporterats. Dock har många poliser och socialarbetare tröttnat på att utreda och rapportera överträdelser mot given lagstiftning då bristerna sällan leder till åtgärd i formen av indragning av tillstånd.
Om folkhälsomålet om en minskning av alkoholkonsumtionen med 25 % fram till år 2000 skall uppnås krävs en sanering av mindre seriösa restauranger och att antalet tillstånd på sikt minskas. Om detta skall bli möjligt krävs en översyn av bestämmelserna för indragning av tillstånd.
Regeringen bör uppdra åt Alkoholkommissionen, att skyndsamt pröva att länsstyrelserna genom att ta ut årliga avgifter om lägst 4 000 kr kan få resurser för en bättre kontroll och rådgivning kring frågan om fortsatt tillståndsgivning.
Vidare är det numera ytterst sällan som ett tillstånd ifrågasätts. Om länsstyrelserna får bättre kontrollmöjligheter genom den nya avgiften, så skulle varje tillstånd kunna omprövas vart tredje år.
Enligt nu gällande rättspraxis har rätten att överklaga ett beviljat serveringstillstånd starkt begränsats genom beslut i högre rättsinstanser. Det har medfört att lokala politiska beslut om serveringstilstånd inte har kunnat prövas enligt tidigare praxis, utan numera enbart genom förvaltningsteknisk bristfällig hantering.
Eftersom nuvarande lagstiftning har som intention, att beslut skall påverkas på lägsta möjliga nivå bör frågan bli föremål för översyn i form av en utredning som syftar till att säkerställa besvärsrätten för kommuninvånarna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av översyn av regelverket för indragning av tillstånd för alkoholservering, då given lagstiftning inte efterlevs,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avgiften för erhållandet av tillståndet förutsätts vara årlig och omprövas vart tredje år,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rätten till besvär av serveringstillstånd och behovet av en översyn av gällande lagstiftning.
Stockholm den 20 januari l993 Gunhild Bolander (c) Stina Gustavsson (c)