Sedan den 1 juli 1992 förbjuder lagen om förbud mot vissa dopningsmedel (SFS 1991:1969) bl.a. olovlig tillverkning, olovlig överlåtelse och olovligt innehav av dopningsmedel. Påföljden kan bli fängelse i högst två år eller för ringa brott böter eller fängelse i högst sex månader. I lagen regleras som dopningsmedel endast speciellt angivna preparat, som manligt könshormon, mänskligt tillväxthormon och anabola steroider samt medel som ger en ökad frisättning av sådana ämnen i människokroppen.
Förteckningen är åtskilligt snävare än idrottens lista över förbjudna preparat. Viss narkotika som amfetamin eller läkemedel som betablockerare, vilka kan användas även vid dopning i idrottssammanhang, berörs inte av den nya lagen. Syftet med dopningslagen är att stärka samhällets och idrottens möjligheter att förebygga och hejda den illegala handeln med dopningsmedel.
Dopningslagen bestraffar inte själva konsumtionen (intaget) av dopningsmedel. Lagen försvagas därigenom på en avgörande punkt. Med hänsyn till att dopningsmissbruket har ökat under senare år och att en rad undersökningar visat vilka allvarliga störningar på kroppsliga, själsliga och sociala funktioner som kan drabba dopningsmissbrukare är det angeläget att samhället skaffar sig en ändamålsenlig lagstiftning. Idrottens interna regler har visat sig vara klart otillräckliga. Det finns idag ingenting som talar för att dopningslagen i sin nuvarande lydelse kommer att nå sitt syfte. Kontrollpolitiska erfarenheter från narkotikaområdet visar att samhället aldrig kommer att kunna hejda missbruket av medel genom att endast bekämpa det illegala utbudet. Samhället måste skaffa sig möjligheter att ingripa även mot den olovliga efterfrågan på dopningsmedel. Denna efterfrågan är samtidigt den konsumtion som vållar alla skador och störningar av dopningsmedel.
Vid bedömning av dopningslagens möjligheter att bli ett ändamål enligt instrument för att bekämpa missbruket av dopningsmedel, låter sig vissa jämförelser göra med erfarenheterna från narkotikakontrollen. De inskränkningar som infördes i fråga om tvångsmedel för bevisande av narkotikamissbruk, när riksdagen 1988 beslöt att kriminalisera narkotikamissbruket, ledde också till att lagen ej kunde tillämpas praktiskt i någon större utsträckning. Först under innevarande riksmöte har regeringen genom en proposition (1992/93:142) föreslagit att urinprov skall bli tillåtna vid misstanke om narkotikamissbruk. Rent tekniskt görs det genom att fängelse i högst sex månader införs i straffskalan. Ett formellt fängelsestraff måste enligt rättegångsbalken finnas för att urinprov, husrannsakan m.m. skall få användas som tvångsmedel. Fängelsestraff behöver dock inte utdömas. Nära till hands ligger en jämförelse med snatteri. För detta brott döms ingen till fängelse, men fängelsebestämmelsen är nödvändig för att butikskontrollanter skall få avvisitera misstänkta snattare.
Erfarenheten från narkotikakontrollen talar för att även det olovliga bruket av dopningsmedel straffbelägges och att ett formellt fängelsestraff införes i straffskalan för att kroppsprover skall kunna användas.
Rent tekniskt görs detta enklast genom att till de straffbara gärningarna i lagen om förbud mot vissa dopningsmedel (2§) lägges som en särskild punkt ''7. konsumeras''. I specialmotiveringen bör ordet ''konsumtion'' definieras som varje medveten tillförsel av dopningsmedel till den egna kroppen vare sig den utförs av den dopade själv eller någon annan.
Dopningslagens bestämmelser om förbud mot konsumtion av dopningsmedel kommer dock att vara svår att tillämpa även med en sådan komplettering. I de flesta fall kan en utomstående person inte avgöra ifall en individ olovligen konsumerar dopningsmedel. Vid dopningsmissbruk förekommer inga tydliga russymptom som vid narkotikamissbruk. Först efter en längre observationstid, där onormala biologiska effekter kan påvisas, torde en misstanke om dopningsmissbruk kunna underbyggas.
Dopningslagens bestämmelser måste därför kompletteras med tydliga riktlinjer om under vilka omständigheter kroppsprov skall få användas. För att provtagningen skall få allmänpreventiva effekter måste den vara möjlig även utan att specifik misstanke föreligger. Den måste också kunna vara möjlig även utan att specifik misstanke föreligger. Den måste också kunna utföras vid träning. Även om det inte rör sig om missbruk av något rusframkallande ämne bör man kunna dra vissa paralleller med trafiknykterhetsundersökningarna. Sådana tillåts numera även utan att en viss förare på föregivna skäl pekas ut som misstänkt. Genom dylika undersökningar har det varit möjligt för den svenska polisen att bringa ned trafikonykterheten till en internationellt sett utomordentligt låg frekvens i vardags- och helgtrafik.
Med hänsyn till att regeringsformen ger medborgarna skydd mot påtvingade kroppsliga ingrepp utan stöd i lag är det angeläget att klara bestämmelser utfärdas om provtagning. Här står samhällets och idrottens intressen att skapa ändamålsenliga former för provtagning vid dopningsmisstanke mot grundlagens krav på värn av den personliga integriteten. En rimlig balans mellan motstridiga intressen vore att personer som deltar i idrottstävling arrangerad av myndighet eller av organisation som uppbär statliga eller kommunala bidrag samt personer som tränar i lokaler som uppbär sådana bidrag eller mot avgift upplåtes till allmänheten i samband med träning eller tävling skulle kunna underkastas kroppsvätskeprov för att påvisa dopningsmissbruk.
Bestämmelserna om provtagning bör införas i en särskild paragraf i dopningslagen.
För den enskilde dopningsmissbrukaren behöver en generell provtagning inte medföra några allvarliga men. Tvärtom visar all erfarenhet att en tidig upptäckt kan vara avgörande för att med rimliga insatser kunna styra en individ bort från dopningsmissbruket. För att påföljden vid konstaterat dopningsmissbruk skall bli en hjälp för individen att komma ur missbruket bör påföljden i första hand omfatta en villkorlig fängelsedom med föreskrifter om att varje vecka under ett halvår lämna urinprov för att visa att de ej nyttjar dopningsmedel. De som eventuellt behöver medicinsk eller psykiatrisk rådgivning eller behandling bör kunna erbjudas sådan under övervakningstiden.
Ett samlat program som även omfattar insatser av ovannämnda slag riktade mot den enskilda konsumtionen av dopningsmedel skulle kunna bli en verkningsfull hjälp både för dopningsmissbrukarna, för idrotten och för samhället att komma till rätta med det allvarliga dopingsmissbruket.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att i 2 § lagen om förbud mot vissa dopningsmedel (SFS 1991:1969) införa tillägget ''7. konsumeras'',
2. att riksdagen beslutar att specialmotiveringen till 2 § 7 lagen med förbud mot vissa dopningsmedel (SFS 1991:1969) ges följande lydelse: ''Med konsumtion av dopningsmedel förstås varje medveten tillförsel av dopningsmedel till den egna kroppen vare sig den utförs av den dopade själv eller någon annan'',
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bestämmelser för provtagning för att spåra dopningspreparat.
Stockholm den 20 januari 1993 Karin Israelsson (c)