Det övergripande målet för svensk arbetsmarknadspolitik har varit arbete åt alla. Alla människor skall enligt denna målsättning ha rätt till arbete och sysselsättning oberoende av förutsättningar. Samhället måste därför medverka till att skapa arbete och sysselsättning för den enskilde. Möjligheterna till arbete och sysselsättning har en mycket stor betydelse för hela livssituationen. I detta fall rör det sig om personer med livslång sysslolöshet med förödande konsekvenser för självförtroendet och självkänslan.
Handikapputredningen gjorde 1989 en brukarenkät som visade att 72 % av de tillfrågade, dvs. svårt funktionshindrade personer, var utan daglig sysselsättning. Bl.a. mot denna bakgrund konstaterade utredningen att lagstiftningen i detta sammanhang behöver förstärkas med en sysselsättningsgaranti för denna grupp. Statistik visar att det är arbetslöshetstal för handikappade, även när det råder hög efterfrågan på arbetskraft, som i slutet av 1980-talet.
I propositionen finns inget förslag om sysselsättningsgaranti för lagens personkrets, vilket hade föreslagits av handikapputredningen. Anledningen sägs vara den statsfinansiella situationen. Enligt vår uppfattning måste målet om arbete och sysselsättning för alla för den svenska arbetsmarknadspolitiken ligga fast för framtiden. Detta innebär att riksdagen nu bör uttala sin ambition att en sysselsättningsgaranti enligt handikapputredningens förslag bör införas när det statsfinansiella läget så medger. Inom ramen för nuvarande resurser bör stimulansbidrag för försöksverksamhet i vissa kommuner genomföras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sysselsättningsgarantin enligt Handikapputredningens förslag och behov av försöksverksamhet.
Stockholm den 10 mars 1993 Jan Fransson (s) Anders Nilsson (s)