De senaste åren har kunskapen om anabola steroider och andra s.k. dopingpreparat ökat, och deras allvarliga skadeverkningar uppmärksammas allt mer. I december 1992 kulminerade rapporterna om anabola steroiders effekter med skottdramat i Mora, där en person skottskadade sex ynglingar, varav en senare avled av skadorna. Mycket talar för att gärningsmannen under en lång tid använt sig av anabola steroider i samband med träning.
Vi ser mycket allvarligt på det icke-medicinska bruket av anabola steroider och andra dopingmedel. Sedan juli 1992 är det enligt lag förbjudet att tillverka, inneha, ge bort eller sälja dopingmedel. Samtidigt är det uppenbart att lagstiftningen inte lyckats hindra konsumtionen av preparaten. Uppgifter talar om att över 100.000 unga män i Sverige regelbundet använder dessa preparat. Missbruket är t.o.m. så omfattande att Huddinge sjukhus har öppnat en särskild klinik för patienter som drabbats av skador till följd av användning av dopingmedel.
De senaste årens våldshändelser, där användningen av dopingpreparat uppenbart har varit en del av orsaken, samt kunskapen om andra allvarliga skador som följer i dopingkonsumtionens spår, gör att ytterligare åtgärder snarast måste vidtas.
En noggrann analys av dopingproblemet bör göras, av förslagsvis socialstyrelsen i samarbete med t.ex. läkemedelsverket. Syftet med analysen skall vara att se på olika dopingpreparats inverkan på människors hälsa. Det bör också övervägas om inte bruket av dopingpreparat som inte föreskrivits av läkare bör kriminaliseras.
Ett växande problem är smugglingen av dopingpreparat från det forna östblocket, framför allt Ryssland. I dessa länder säljs preparat fortfarande öppet. Det är viktigt att svenska myndigheter i ökad omfattning informerar sina ryska motsvarigheter om hur allvarligt Sverige ser på smugglingen från Ryssland och bistå ryska tullmyndigheter att stoppa den. Vidare bör Sverige i internationella fora försöka uppnå internationella bestämmelser om förbud för hantering av icke medicinsk användning av dopningspreparat.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en noggrann analys av dopningsproblemet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en kriminalisering av det icke- medicinska bruket av dopningspreparat,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utökat internationellt samarbete för att minska användandet av dopningspreparat.
Stockholm den 11 januari 1993 Sten Svensson (m) Gullan Lindblad (m) Leif Carlsson (m) Hans Dau (m) Maud Ekendahl (m) Gustaf von Essen (m) Margit Gennser (m) Carl Fredrik Graf (m) Chris Heister (m) Ingrid Hemmingsson (m) Göte Jonsson (m) Ulf Kristersson (m) Göran Lennmarker (m) Mikael Odenberg (m) My Persson (m) Inger René (m) Birgitta Wistrand (m) Liselotte Wågö (m)