Den 15 december 1992 fattade riksdagen beslut om inrättande av Statens institutionsstyrelse. Beslutet innebar ändrat huvudmannaskap för vissa institutioner inom ungdomsvård och missbrukarvård. Det finns nu anledning att aktualisera Västerås stad som säte för den nya statliga myndigheten.
Det är mer än ett decennium sedan riksdagen fattade beslut om nedläggning av Västmanlands flygflottilj (F1) i Västerås. I samband med beslutet uttalade riksdagen att Västmanland skulle kompenseras för de statliga arbetstillfällen som då gick förlorade.
Västerås stad har alltsedan 1960-talet dränerats på statliga verksamheter. Staden behöver varje tillskott av kvalificerad förvaltning, inte minst för att bredda rekryteringsbasen för näringslivet i övrigt.
Västerås stad uppfyller högt ställda krav på ett väl utbyggt samhällsliv i vid mening -- allt från god boendemiljö, goda kommunikationer, närhet till god kommersiell service, ett rikt kultur- och idrottsutbud och vacker natur. Hög teknisk kompetens, internationell influens och tillgång till kreativ forskningsmiljö är andra positiva faktorer. Västerås kan genom sin storlek erbjuda nya verksamheter och tillkommande personal en god livsmiljö.
Under 1990-talet kommer regionernas betydelse att öka. Västerås är en dynamisk tillväxtmotor i Mälarregionen. I tider av lågkonjunktur och hög arbetslöshet är satsningar på regionerna av yttersta värde, inte minst för den allmänna framtidstron hos innevånare och näringsliv.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokalisering av Statens institutionsstyrelse till Västerås.
Stockholm den 11 januari 1993 Hugo Bergdahl (fp)