Propositionens huvudsakliga innehåll
Med förslagen i denna proposition skapas en rättighetslag som ger svårt funktionshindrade människor ökade rättigheter, lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Med lagens hjälp får dessa möjligheter att välja vilken personlig assistans de vill ha och vem som ska utföra den. De blir inte knutna till en särskild assistansorganisation utan kan fritt välja en lämplig sådan. Lagen ersätter omsorgs- och elevhemslagen.
Den nya rättighetslagen omfattar följande grupper: Personer med utvecklingsstörning och personer med autism eller liknande tillstånd.Personer med betydande och bestående begåvningsmässiga funktionshinder efter hjärnskada i vuxen ålder som orsakats av våld eller kroppslig sjukdom.Personer med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder som inte uppenbart beror på normalt åldrande, om dessa är stora och förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande stöd- och servicebehov.
Lagen ska gälla för personer upp till 65 års ålder.
Assistansbehovet ska vara minst 20 timmar per vecka. Taket för ersättning är i propositionen satt till 170 kronor per timme. De beräkningar som handikapputredningen kommit till är att 7 000 personer initialt kommer att behöva assistans och att nettokostnaden blir 600 000 000 kronor. Stat och kommun avlastas kostnader för hemtjänst, vårdbidrag, vårdartjänst etc.
Förutom den personliga assistansen ger även lagen rätt till ledsagarservice, korttillsyn för skolungdom över 12 år, korttidsvistelse utanför hemmet, boende i familjehem, rätt till bostad med särskild service för barn och ungdom som behöver bo utanför föräldrahemmet samt bostad med särskild service för vuxna.
Personer med utvecklingsstörning och autism kommer att få rätt till daglig sysselsättning.
Huvudmannaskapet för verksamheten läggs på kommunerna som successivt ska överta ansvaret från landstingen. Överföringen ska vara klar i december 1995. Landstingen behåller rådgivningsdelen och annat personligt stöd medan försäkringskassan beslutar om assistansersättningen.
I propositionen finns även förslag om uppbyggnad av kunskapscentra för att öka kännedomen om de mindre handikappgrupperna. En satsning under fyra år ska även ske på habilitering och rehabilitering av funktionshindrade. För detta ändamål avsätts 1,7 miljarder kronor. Under samma tid avsätts 100 miljoner kronor för att utveckla hjälpmedel och Socialstyrelsen ska ta fram förslag om en hjälpmedelsgaranti.
I hälso- och sjukvårdslagen införs en tvingande regel för landstingen att organisera, finansiera och tillhandahålla tolktjänst för vardagstolkning. Ett begrepp som utvidgas till att även gälla fritidsaktiviteter.
Även det ekonomiska stödet till föräldrarna förbättras. Föräldrar till barn under 16 år får rätt till 10 kontaktdagar, även om barnet inte är närvarande. Föräldrapenning ska kunna utgå till 21 år och i vissa fall till vårterminen när ''barnet'' är 23 år.
Totalt kommer reformen att kosta 1,6 miljarder kronor.
* * * Vänsterpartiet anser att den nya rättighetslagen för funktionshindrade kommer att öppna möjligheten för många att själva bestämma över sin livssituation och ge goda förutsättningar till ett aktivt liv. Vi är därför positiva till samtliga förslag men vi föreslår också ytterligare förbättringar.
Lag om rätt till hjälpmedel
Den första gäller möjligheterna till att erhålla hjälpmedel. Redan när delbetänkandet Handikapp, välfärd, rättvisa (SOU 1991:46) skrevs hade vi förslag på hur rätten till hjälpmedel skulle kunna ges alla personer med funktionshinder vilket vi också framförde i en reservation.
Hjälpmedel är en av de avgörande stödinsatserna för att personer med funktionshinder skall kunna leva ett oberoende liv. Där finns allt från särskilda burköppnare till optisk läsning som ger möjlighet att klara sig i vardagen och ta emot viktig information. Vi anser att den enskilde måste garanteras den rätten till hjälpmedel som han anser sig behöva. Genom en paragraf i den föreslagna rättighetslagen eller genom en särskild hjälpmedelslag skulle detta bli möjligt.
Lagen skulle bli tvingande för hjälpmedelsordinatörerna att på ett bättre sätt än i dag skaffa sig kunskap om nya hjälpmedel. Det skulle flytta fram positionerna för den enskilde då han inte behövde uppleva att den egna ekonomin och de egna kunskaperna skulle avgöra om man fick tillgång till hjälpmedel eller inte.
Vänsterpartiet är därför skeptiskt till det i framtiden tänkta förslaget om en hjälpmedelsgaranti och vi förordar en lagstiftning.
Mjukare lagrum
En annan punkt gäller begränsningarna i lagen om assistansersättning. Ersättning skall inte utgå när någon som är berättigad till personlig assistans vistas på statlig eller kommunal institution eller bor i gruppboende. Vänsterpartiet vill på denna punkt ha en uppmjukning som ger möjligheter till undantag så att ersättning kan utgå om särskilda skäl föreligger.
En sådan passus kan föras in i 4 § lag om assistansersättning. I anvisningarna kan sedan en precisering av de särskilda skälen göras där det framhålls att assistentens medverkan är av vikt för den sjukvårdande behandling som ska sättas in. De särskilda skälen bör införas främst för de funktionshindrade som har olika kommunikationsproblem.
Flexiblare regler för ersättning
Vänsterpartiet vill också att assistansersättningen ska ha ett stort mått av flexibilitet. Det bör finnas möjlighet att spara timmar utöver den månad som finns i förslaget. Vi föreslår att assistansersättningen ges en sådan flexibilitet att den kan varieras även mellan månader och inte enbart inom en månad.
Vi vill också att ersättningen utbetalas i förskott på grundval av de timmar som beviljats vilket sedan kan följas upp med kvartalsvisa slutavräkningar. På så sätt behöver inte den enskilde ligga ute med pengar. Det ges på så sätt större möjligheter att planera för det personliga behovet och att få tid för löneberäkningar och utbetalning av löner i enlighet med de avtal som gjorts upp för assistansen.
Ingen stupstock vid 65
När det gäller personkretsen så ställer vi oss frågande till den fixerade tiden till 65 år. Hur blir det om en assistanskontakt har etablerats som då måste upphöra när den med funktionshinder faller för åldersgränsen? Oss påminner detta om en modernisering av ättestupan och vi har svårt att acceptera denna gränssättning.
Vi anser inte att LSS-insatser ska upphöra enbart av åldersskäl utan dessa skall styras av de behov som den enskilde har. Vi vill därför att personlig assistans som beslutats före pensionsåldern även fortsättningsvis ska utgå.
Sysselsättning och färdtjänst
I propositionen finns nu endast i bilagornas sammanfattningar upptaget resonemang om funktionshindrades möjlighet till sysselsättning och färdtjänstfrågor. Vi förutsätter att regeringen snarast kommer med förslag om hur dessa frågor skall hanteras.
Vänsterpartiet förväntar sig att det kommer förslag om en sysselsättningsgaranti. Mindre än sju procent av svårt funktionshindrade har i dag någon form av sysselsättning och det är därför ytterst angeläget att åtgärder vidtas för att öka antalet sysselsatta i handikappgrupperna.
Vi vill att riksdagen i samband med de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna ger stimulansbidrag till kommunerna för sådana åtgärder. Vi upprepar därför vårt krav från budgetbehandlingen och kräver 250 000 000 kronor för arbetsskapande åtgärder till handikappade.
När det gäller färdtjänsten så är den hårt trängd i många kommuner. Mot handikapputredningens intentioner införs både inkomstrelaterade färdtjänsttaxor och avgifter som överstiger kollektivtrafikens avgifter.
Vi föreslår därför att riksdagen beslutar om att socialtjänstlagen kompletteras med en reglering av färdtjänsten så att den blir oberoende av inkomst och får kollektivtrafikens avgifter som norm vid taxesättningen.
Fritt val av bostadsort
I rättighetslagstiftning bör det även finns en friregel som gör det möjligt för människor med svåra funktionshinder att flytta. I propositionen föreslås nu att kommuner ska meddela förhandsbesked om de kommer att ge rätt till insatser efter flyttningen vilket vi anser är helt otillräckligt. Det är den enskilde som skall avgöra om han vill flytta till en annan kommun och att han där garanteras rätt till bistånd. Vi anser att detta ska finnas inskrivet i lagen.
Sanktioner och rättshjälp
Kommuner som inte följer lagen kan med regeringens förslag inte bestraffas. Vänsterpartiet har motionerat om sanktioner för huvudmän som inte fullgör sina åtaganden. Det har då gällt omsorgslagen.
Vi är medvetna om att kommunernas och landstingens möjligheter att uppfylla lagen allvarligt har försvårats pga. försämrade statsbidrag. Därför har vänsterpartiet i den ekonomiska politiken krävt inrättande av kommunakut.
Vi vidhåller att sanktioner ska påföras rättighetslagstiftningen så att det blir ekonomiskt kännbart för kommuner som inte sköter sig. Vi vill därför att riksdagen tillför en paragraf som ger sådana sanktionsmöjligheter.
Vi har också motionerat om ändringar i rättshjälpslagen så att personer med funktionshinder lättare ska kunna erhålla rättshjälp. Problemet är att rättshjälp i mycket liten utsträckning beviljas när det gäller socialförsäkringsärenden. Många avstår från att driva ärenden på grund av de höga ombudskostnaderna. Rättshjälpslagen bör därför kompletteras så att funktionshindrade som driver process om socialförsäkringsersättning/bistånd förs in som en ny grupp i bestämmelserna.
Bort med de gamla institutionerna
Slutligen vill vi ta upp frågan om avvecklingen av de gamla vårdhemmen. Trots den nya lagen så kommer det fortfarande att finnas möjlighet till tvångsinskrivningar på särskilda sjukhus och vårdhem. Det är nödvändigt att dessa nu avvecklas omgående.
Vänsterpartiet föreslår att denna avveckling slutförs i samband med att den nya lagen träder i kraft den 1 januari 1994.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till en hjälpmedelslag enligt vad i motionen anförts om hjälpmedel efter funktionshindrades behov,
2. att riksdagen till 4 § lagen om assistansersättning gör ett tillägg så att ersättning även kan utgå om särskilda skäl föreligger enligt vad i motionen anförts om uppmjukning av förbudet mot att ersättning ej skall utgå vid intagning på statlig och kommunal institution och vid gruppboende,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökad flexibilitet vid bestämmande av perioder för assistansersättning,
4. att riksdagen beslutar att 65-årsgränsen för LSS skall slopas,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en sysselsättningsgaranti och medel till arbetsbefrämjande insatser för funktionshindrade,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en lagregel i socialtjänstlagen för att säkerställa färdtjänsten för personer med funktionshinder,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att i LSS införa en regel som ger rätt till bistånd vid flyttning till annan kommun,
8. att riksdagen hos regeringen begär förslag till en sanktionsparagraf i LSS enligt vad i motionen sägs om ekonomiska sanktioner mot kommuner som inte fullgör de åtaganden de har enligt denna lag,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändringar i rättshjälpslagen så att personer med funktionshinder lättare kan få rättshjälp vid processer i socialförsäkringsmål,
10. att riksdagen beslutar att avvecklingen av de gamla vårdhemmen skall vara slutförd när LSS skall träda i kraft den 1 januari 1994.
Stockholm den 10 mars 1993 Gudrun Schyman (v) Bertil Måbrink (v) Berith Eriksson (v) Rolf L Nilson (v) Björn Samuelson (v) Lars Werner (v) Eva Zetterberg (v)