En tullstation i Västervik bör återinrättas och tullens operativa resurser längs östersjökusten i Kalmar län förstärkas!
Västervik saknar tullstation sedan den 29 februari 1992. Nedläggningen var en följd av den omorganisation av tullen som är beslutad. För Västerviks del och för tullbevakningen i Kalmar län har omorganisationen medfört allvarliga försämringar i tullens möjligheter att fungera. Framförallt har den operativa verksamheten försvagats kraftigt och på vissa kuststräckor nästan helt försvunnit, t ex mellan Oskarshamn och Norrköping.
Datoriseringen och förslagen om förenklingar i administrationen för att frigöra resurser för mer direkta bevakningsuppgifter har fått motsatt effekt. Samtidigt som personalen på tullkammaren i Kalmar bundits tidsmässigt hårdare till skrivborden har personalen i Oskarshamn skurits ner från åtta till två tjänster medan Västervik helt saknar bemanning i dag. För Kalmar läns del innebär omorganisationen att sammanlagt 10 tjänster tagits bort.
Ändrade förutsättningar
Den omorganisation som skett inom tullen är baserad på helt andra förutsättningar för Västerviks och Kalmar läns del än dagens verklighet. 1986 och 1987 när organisationen formades i utredningar och beslutsunderlag, förelåg den tidigare slutenheten i samhällsförhållandena i Baltikum och Sovjetunionen. De välkomnade ändrade förhållandena i öst med ökad öppenhet har inneburit en betydande ökning av kontakter och trafik över Östersjön. Trafiken på hamnarna i länet ökar snabbt och det gäller inte minst till Västervik.
Nuvarande förhållanden har också medfört betydande problem vad gäller illegal försäljning av anabola steroider, sprit, narkotika, vapen och annat. Rapporter kommer nu allt tätare om att smugglingen från Ryssland och Baltikum till Sverige ökar. Sverige är på väg att bli ett transitland för bl.a. narkotika från öst. Det gäller inte minst Västervik där det kan betraktas som tämligen riskfritt att smuggla p.g.a. att tullresurser saknas.
Västervik är dessutom huvudort i ett av vårt lands mest attraktiva skärgårdsområden. Här finns en stor och växande turism med ett starkt inslag av fritidsbåtar. Det förekommer även en omfattande trafik av utländska fritidsbåtar. Behovet av kontroll och tillsyn ökar också som följd därav.
Självfallet bör tullstationer finnas där trafiken är mest intensiv. Västervik är en sådan hamn. Särskilt otillfredsställande är att Västervik, som är den nordligaste punkten i södra tullregionen, saknar tullstation och stationär bevakningspersonal inom tullmyndigheten. Västervik ligger därmed på längst avstånd från regionkontoret i Malmö, där tulldirektionen finns.
Förstärk tullorganisationen!
I budgetpropositionen anger föredragande statsrådet beträffande tullverket att högsta prioritet skall ges åt smuggling, främst narkotikasmuggling. Föredragande statsrådet uppmärksammar också förändringen i Östeuropa där statsrådet anför att den nya situationen i öst är ett förhållande som starkt måste påverka tullverkets uppgifter.
En första viktig förutsättning som därvid borde uppfyllas är, enligt vår uppfattning, att organisationen utformas och resurser fördelas på ett sådant sätt att en effektiv bevakning blir möjlig längs våra kuster. Mot den bakgrunden föreslår vi att resurserna inom tullverkets myndighetsområde omfördelas på ett sådant sätt att det blir möjligt att återinrätta en tullstation i Västervik som en del i en nödvändig förstärkning av den operativa bevakningen längs Kalmar läns Östersjökust.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om återinrättande av en tullstation i Västervik och en förstärkning av tullens operativa bevakningsresurser längs Kalmar läns Östersjökust.
Stockholm den 18 januari 1993 Agne Hansson (c) Christer Lindblom (fp)