1992 års fastighetstaxering av lantbruksenheter har bl a i Göteborgsregionen vållat onormalt starka reaktioner och såvitt vi kunnat finna är anledningen till detta att söka i de av Riksskatteverket utfärdade anvisningarna. Tillämpningen av dessa har i många -- för att inte säga samtliga -- fall lett till taxeringsvärden på tomt och bostadsbyggnader, som i ovan nämnd region ligger 30--40 % högre än motsvarande värden för villor i samma läge och standard. Detta kan inte vara förenligt med lagens krav på likformighet och rättvisa.
Vi är medvetna om svårigheterna att uppnå nyss nämda krav i fastighetstaxeringen bl a beroende på de fåtaliga förvärven i relation till antalet taxeringsobjekt. Som exempel kan nämnas att underlaget för att bedöma prisutvecklingen på jordbruksfastigheter var 211 resp 4 i relation till 10.240 lantbruksenheter i hela Göteborg och Bohuslän resp 736 i Göteborgs, Partille och Öckerö kommuner. Då har myndigheterna gallrat bort släktköp etc.
När det sedan gäller att bedöma hur prisutvecklingen har varit, när det gäller skogs-, jordbruks- och impedimentmark liksom tomtmark, ekonomi och bostadsbyggnader befinner man sig på ännu svagare grund, eftersom köpen sällan eller aldrig redovisar några delvärden utan bara en total köpeskilling.
LRF har gjort en ingående granskning av samtliga förvärv i länet och funnit materialet för prisjämförelser och fördelning mest tveksamt, när det gäller kommunerna Göteborg, Härryda, Kungälv och Mölndal. Det är också i dessa kommuner som andelen erinringar och besvär är störst, om man beaktar att nästan hälften av lantbruksenheterna i Göteborg var i kommunens ägo vid 1992 års ingång.
Vid 1992 års fastighetstaxering har anvisningar och datorer varit så gott som allenarådande och lokalkännedom har spelat allt för liten roll. Detta får konsekvenser vid bl a utgallring och fördelning av totala taxeringsvärdet på lantbruksenhetens delvärden. Av dessa är värdena på tomt och bostadsbyggnad betydelsefullast, eftersom de är underlag för fastighetsskatt och därmed för ägarens boendekostnader.
Låt oss belysa detta genom att redovisa den del av LRFs undersökning som avser Göteborgs kommun:
Underlaget avser ett förvärv av komplett jordbruksfastighet omfattande 40 ha skog och 5 ha åker samt ett torp (''hästgård'') med 4 ha åker. För dessa noterades en köpeskilling på 3,9 resp 6,5 gånger det aktuella taxeringsvärdet för 1981. Dessutom finns två förvärv av kompletteringsåker till ett pris motsvarande 1,27 resp 1,5 ggr taxeringsvärdet med. Två andra förvärv av kompletteringsåker till samma prisnivåer har av outgrundlig anledning utgallrats.
Hade dessa sistnämnda förvärv medtagits i underlaget hade det noterade ''överpriset'' för lantbruksenheter i Göteborg sjunkit betydligt. Men det räcker inte med detta för att belysa svagheten i underlaget för att bedöma realistisk prisnivå för lantbruksenheter i Göteborg. Det ingick alltså bara två bebyggda lantbruksenheter i underlaget, för vilka betydande ''överpriser'' noterats. Men nu var det så att dessa båda förvärv var kopplade till varandra. Köparen av den reella lantbruksenheten med 40 ha skog och 5 ha åker var intresserad av att förvärva den eftersom den hade sammanfallande gränser med hans egen stamfastighet och betydde rationaliserad drift. Han bedömde dock det begärda priset omöjligt att förränta.
I detta läge underrättade han mäklaren om att han ansåg ett pris på ca 600 000 mera realistiskt att förränta. Han hade några år tidigare genom markbyte med kommunen förvärvat torpet (''hästgården'') och visste att det fanns efterfrågan på sådana. Han gav mäklaren i uppdrag att försälja denna till bästa möjliga pris för att därmed få en mer realistisk reell förvärvärvskostnad, när det gällde den lantbruksenhet han var intresserad av. Till hans egen förvåning lyckades mäklaren sälja torpet för 975.000 kronor och därmed kunde även den andra affären föras i hamn till rimliga villkor för ägaren.
Man kan naturligtvis fråga sig, varför någon är beredd betala 6,5 ggr taxeringsvärdet för ett torp med dåliga byggnader, men det rörde sig om en familj med goda inkomster, där miljön och tillgången till bete och vinterfoder för hästarna vägde tungt. I vart fall var det inte fråga om någon reell jordbruksdrift!
Enligt vår mening borde båda dessa köp ha utgallrats, eftersom de hade en sådan koppling att köpeskillingarna saknade förankring i möjligheterna till en reell jordbruksdrift. Men då hade datorn stått helt utan exempel på priser vid förvärv av lantbruksenheter i Göteborgs kommun! Nu används i stället dessa förvärv för att skapa ett underlag för taxering inte bara av ''hästgårdar'' utan av samtliga reella lantbruk inom Göteborgs kommun, något som lett till inledningsvis redovisade orimligt höga taxeringsvärden för tomt och bostad på lantbruksenheter.
Vi vill i detta sammanhang redovisa ett annat förhållande, där anvisningar och datorer skapar effekter som står i strid med sunt förnuft. På landsbygden finns ofta fortfarande bostadsbyggnader i drift, som i allt väsentligt är uppförda kring mitten av 1850-talet i samband med laga skiftet. När man velat modernisera dessa pietetsfullt bevarade hus, har man många gånger av praktiska och ekonomiska skäl valt att göra en mindre tillbyggnad för att få tillgång till ett modernt kök och sanitetsutrymmen. Resten av huset har ofta takhöjder kring 2 m och är naturligtvis även i övrigt inte i nivå med modern standard. Men de höga standardpoängen smittar av sig på alla kvadratmeter bostadsyta, trots att huset har 1929 som värdeår. Vi har sett exempel på att hus byggda på 1850-talet och tillbyggda/moderniserade på nyss antytt sätt åsatts taxeringsvärden på närmare 600.000 kronor, dvs de skulle ha ett marknadsvärde på 800.000 kronor. Hade man haft kvar de lokala fastighetstaxeringsnämnderna med sin lokalkännedom, så hade sådana abnormiteter aldrig accepterats. Men nu hänvisar man bara till tabeller och värdeår och hävdar att man inte kan ta några som helst hänsyn till ringa takhöjder och låg standard i de delar av huset som är äldre än 1929. Även här måste ges bättre utrymme för sunt förnuft vid prövning av erinringar och besvär. Låt oss också lämna ett par drastiska exempel på vad vissa nu åsatta taxeringsvärden för tomt och bostadsbyggnad innebär för jordbrukaren:
Fastighet i Säve 290.000 resp 486.000 fastighetsskatt för 1993 = 11.640 kr. (Göteborg) För att betala denna måste han avsätta drygt 32.000 kronor av sina inkomster före egenavgifter och skatt.
Fastighet i Hålta 380.000 resp 548.000 fastighetsskatt = 13.920 kr. (Kungälv) För att betala denna måste han avsätta drygt 57.000 kr av sina inkomster före egenavgifter och skatt.
Med detta anser vi oss ha visat, att genom anvisningar och databearbetningar framtagna underlag för fastighetstaxering av lantbruksenheter leder till skönsmässiga bedömningar med de osäkerheter detta innebär på grund av bristande personoch lokalkännedom. Det är därför speciellt angeläget att deklaranternas påpekanden, erinringar och besvär behandlas individuellt för att förbättra rättssäkerheten.
I en artikel i LAND nr 46 (92-11-13) redovisas en sammanställning av värdeförändringar i fastighetsbeståndet utarbetad i oktober 1992 av Lantmäteriverket, som belyser behovet av en ändring av en fastighetstaxering som nu mycket hårt drabbar villaägarna och i än högre grad ägarna av lantbruksenheter. Vi delar denna uppfattning.
Vi anser därför att det är viktigt att en omtaxering sker med tillämpning fr o m 1994 gällande småhus- och lantbruksenheter i avseende på tomt och bostäder. Regeringen måste också överväga en översyn av de anvisningar som användes vid 1992 års fastighetstaxering av lantbruksenheter för tillämpning vid 1994 års taxering.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts dels om behovet av omtaxering gällande småhus och lantbruksenheter, dels om en översyn av 1992 års anvisningar gällande fastighetstaxering av lantbruksenheter.
Stockholm den 22 januari 1993 Rune Thorén (c) Elving Andersson (c)