Riksdagen har från den 1 juli 1992 avskaffat prismålet för portoavgifter för tidningar befriade från mervärdesskatt. Det innebar en kraftig ökning av portokostnaderna för ett stort antal kulturtidskrifter, religiösa, fackliga, politiska, ekonomiska och andra tidskrifter.
Samtliga tidningar som lyder under tryckfrihetsförordningen bör behandlas lika i momshänseende. Detta är inte fallet i dag eftersom samtliga dagstidningar är momsbefriade medan vissa facktidningar och samtliga veckotidningar betalar moms.
I budgetpropositionen (1992/93:100) föreslår kommunikationsministern att Posten skall bolagiseras och att som en konsekvens av detta portot skall momsbeläggas. För de momsbefriade facktidskrifterna innebär det en höjning med ytterligare 25 %.
Detta skulle försätta organisations- och kulturtidsskrifterna i en allvarlig situation eftersom ekonomin redan i dag är mycket ansträngd, som en följd av bl.a. förra årets kraftiga ökningar av portokostnaderna och en minskad annonsmängd.
En 25-procentig höjning av portot skulle riskera att tysta många röster inom fackpressen.
För att ta ett exempel: En tidning som ges ut av en ideell organisation har en utgåva på 33 000 exemplar. Den kommer ut med åtta nummer om året. Tidningen har en och en halv redaktörstjänst, en tryckkostnad på ca 62 000 kr per nummer och en portokostnad på 53 000 kr per nummer. Med moms skulle det bli 14 000 kr extra per nummer, dvs. en årlig kostnadsökning på portot med nästan 110 000 kr.
Med dagens ansträngda ekonomi skulle det innebära att man med stor sannolikhet måste minska antalet nummer per år.
Yttrandefriheten och den betydelsefulla utbildnings- och informationsinsats som de många facktidningarna bidrar med kan inte få klämmas åt därför att regeringen vill driva fram en bolagisering av Postverket.
Något annat skäl för att införa moms för dessa tidskrifter än att Posten bolagiseras och att konkurrensen med andra distributörer skall vara rättvis har inte angetts. Samma rättvisa kan uppnås genom att tillämpa momsbefrielse hos samtliga distributörer. Några minskade inkomster innebär detta inte eftersom endast ett fåtal exemplar distribueras av annan än Posten.
Därför måste även i fortsättningen de momsbefriade facktidningarna undantas från moms på tidningsportot.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad som i motionen anförts om moms på porto vad gäller mervärdesskattebefriade facktidningar.
Stockholm den 26 januari 1993 Ines Uusmann (s) Anita Jönsson (s)