Staten, dvs. det svenska folket, äger historiskt och kulturellt värdefulla byggnadsverk. Om det inte finns allmänna medel för att rusta upp dem så händer det ibland att välvilliga privatpersoner tar sig an ansvaret att betala. Vanligtvis bildar man då en stiftelse. Fördelen för skattebetalarna är uppenbar: privata, skattade medel används frivilligt för att betala för bevarandet av statlig egendom. Detta ger ökade arbetstillfällen samt att de medel som stiftelsen får in återigen beskattas genom löneskatter och arbetsgivareavgifter.
Mycket görs av frivillig arbetskraft, men givetvis måste tjänster och varor också handlas in. Momsbefrielse för stiftelser som hjälper staten att restaurera sin egendom är ett måste, om vi inte vill strypa dylika aktiviteter helt. Vi ska vara tacksamma för att det finns folk som vill spendera sina hårt skattade pengar på att bevara dessa byggnadsverk för framtida generationer.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att ge stiftelser momsbefrielse för upprustning av statsägda byggnader m.m.
Stockholm den 21 januari 1993 Peter Kling (nyd) Bengt Dalström (nyd) Harriet Colliander (nyd) Dan Eriksson (nyd) i Stockholm