Utsläppen av klimatpåverkande gaser är en av vår tids största miljöproblem. Ökningen i atmosfären av växthusgaser, och då i första hand koldioxid, innebär en global uppvärmning av jorden vilket kommer att ge stora förändringar i fråga om växtlighet på jorden. Utsläppen av klimatpåverkande gaser har samma effekt oavsett var de sker. Problemet är således globalt. Skogen utgör en viktig kolfälla som tar hand om och binder koldioxid. Därför är det viktigt att Sverige genom sin biståndsverksamhet arbetar för beskogning av tidigare beskogade, nu skövlade områden.
En ännu viktigare åtgärd måste vara att minska de miljöförstörande utsläppen. För det krävs bland annat att energisnålare teknik börjar användas. Det gäller inte minst inom transportväsendet där så mycket som möjligt av trafiken bör styras över till järnväg och sjöfart.
Vi måste dock konstatera att bilen i många fall är det överlägset bästa, ofta det enda möjliga färdmedlet. Det gäller bl a för den som bor och arbetar i glesbygd eller på mindre orter, för den som bor i tätort och måste förflytta sig till glesbygd eller mindre orter, t ex till torpet, för den som vill åka ut i skog och mark för att plocka bär och svamp eller för att enbart rekreera sig.
Det måste ske en satsning på energisnålare och därmed miljövänligare bilar. Det görs bäst genom införandet av differentierad beskattning på nya bilar. I propositionen ''En god livsmiljö'' sägs: ''Ett nytt system med ekonomiska styrmedel införs som bygger på att nya fordon indelas i miljöklasser.'' Ett förverkligande av detta beslut kräver att bilar med stor bränsleförbrukning åsätts hög nybilsskatt medan bilar med låg bränsleförbrukning får låg eller ingen skatt.
En större differentiering av bilaccisen blir ett bra styrinstrument till energisnålare bilar och stämmer väl överens med riksdagens beslut under senare år på miljöområdet.
Nya regler måste införas successivt. Biltillverkarna måste få tid på sig att utveckla ny bränslesnålare teknik. Den successiva förändringen av nybilsbeskattningen bör därför påbörjas så snart som möjligt och få fullt genomslag om förslagsvis 10 år. Det skulle innebära att det finns en styrning som slår igenom fullt ut något år in på 2000-talet. På 2000-talet bör det vara ovanligt med bilar som drar mer än 3 dl bensin per mil.
Biltillverkning och handel med bilar är beroende av gemensamma internationella regler. Därför måste Sverige i enlighet med den proposition som citerades ovan arbeta för ett internationellt accepterande av differentierad nybilsbeskattning för att få hejd på trafikens stora miljöförstörande effekter.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att utforma ett avgiftsoch skattesystem som kan fungera som ett styrinstrument för bilfabrikanterna att satsa på energisnålare teknik,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige i olika internationella sammanhang arbetar för att krav ställs på bilindustrin att utveckla teknik som ger energisnålare och mer miljövänliga bilar.
Stockholm den 26 januari 1993 Carl Olov Persson (kds)