Skatten på bensin utgår den 1 januari 1993 med 3:14 kr per liter för oblyad bensin och med 3:65 kr per liter för blyad bensin. Dessutom tillkommer en koldioxidavgift på 74 öre per liter. På dessa skatter och bensinens pris tillkommer mervärdesskatt på 25 procent. I och med de skattehöjningar på bensin som skedde efter uppgörelsen mellan socialdemokraterna och regeringen, och den sjunkande kronkursen kostar nu bensin runt åtta kr litern.
Människor som lever och verkar i Norrlands inland och glesbygder reagerar självklart extra mycket över de höga bensinpriserna. Ur strikt miljösynpunkt kan ett högt bensinpris motiveras, men i ett land som Sverige är de stora miljöproblemen med bilismen knappast mest utbredda i norrländsk glesbygd, för att ta ett exempel, medan miljöproblemen är mycket stora i storstadsområden.
För glesbygdsbon är dessutom bilen det enda transportmedlet för arbets-, service- och nöjesresor. Näringslivet drabbas också hårdare i glesbygden än i tätbebyggda områden av en hög skatt på bensin. Det avståndshandikapp som Norrland och glesbygden har gentemot de befolkningstäta områdena förstärks med en hög skatt på transporter.
Enligt SCB:s resvaneundersökning från 1990-91 framgår att i Stockholm sker 49 procent av arbetsresorna med bil. Motsvarande siffra för glesbygd och mindre tätorter i Norrland är 81 procent. SCB:s resvaneundersökning från 1984-85 visar att de personer som bor på landsbygd eller i mindre tätorter (mindre än 5.000 invånare) har ett bilresande i kilometer per person som är drygt 50 procent högre än i storstäderna.
I SOU 1989:35, sid 466--468 återges uppgifter från Ds B 1980:13. Där redovisas en undersökning av genomsnittliga körsträckor i olika delar av landet. Den bekräftade att det förekom regionala skillnader. De genomsnittliga körsträckorna per bil var längre i de norra delarna av landet och körsträckorna var också i genomsnitt förhållandevis långa i storstadsregionerna. Uppgifterna visar dock att hushållen i glesbygden i norra och södra Sverige kör upp till dubbelt så långt som hushållen i storstäderna och att de dessutom har lägre disponibel inkomst än dessa hushåll. Det finns således inte några större skillnader i medelkörsträckor per personbil mellan olika regioner i landet. Däremot finns det en skillnad i bilutnyttjande per hushåll, eftersom biltätheten är större på landsbygd än i tätort. Även användningssättet skiljer sig mellan olika regioner. Av faktamaterial som framställts av transportrådet 1984 framgår att bilarna på landsbygden användes i större utsträckning för arbets- och serviceresor än vad som var fallet i tätorterna.
Tidigare diskussioner kring skattehöjningar på bensin har lett till vissa kompensationer. Reseavdraget höjdes exempelvis efter att opinionen reagerat med en krona, från 12 kr till 13 kr per mil. Inom vissa stödområden uttaxeras lägre fordonsskatt för personbilar. Denna nedsättning av fordonsskatten på 384 kronor per år är dock otillräcklig. Den innebär 20 öre per liter för en bilist som kör 2.000 mil per år. Dessutom utgår denna kompensation till alla som är mantalsskrivna i ett visst geografiskt område, alltså inte efter de körbehov man har eller var man verkar. Näringslivet berörs inte heller av denna kompensation.
För att ge glesbygdsbefolkningen kompensation för de kostnader som långa avstånd och sämre utbyggd kollektivtrafik medför förordar KdS en differentiering av bensin- och dieselskatten. En sänkning av bensinskatten med förslagsvis 50 öre/liter i stödområde 1 och 25 öre/liter i stödområde 2 skulle ge större kompensation till glesbygdsbefolkningen än nuvarande bilskattesänkning. För en bilist med en årlig körsträcka på 2.000 mil medför en bensinskattesänkning på 50 öre/liter minskade kostnader på 1.000 kr/år om bensinförbrukningen är 1 liter per mil. Är körsträckan 4.000 mil/år blir kompensationen 2.000 kr/år.
Genom att välja tekniken att differentiera bensinskatten får också näringslivet sänkta transportkostnader. Samtidigt får de som är skrivna i glesbygden men verksamma utanför stödområdet inte någon kompensation så länge de vistas där. Det är när man befinner sig i stödområdeskommuner, och speciellt i stödområde 1, som man har tillgång till billigare bensin. För turismen i stödområdeskommunerna har en sådan här reform också positiva effekter. Ett ytterligare skäl för en differentierad bensinskatt är att s k ''priskrig'' på bensin i regel inte förekommer i glesbygden.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att hos regeringen begära förslag om ett system med differentierad bensin- och dieselskatt så att glesbygdsbefolkning erhåller kompensation för längre avstånd och därmed dyrare transportkostnader i enlighet med vad i motionen anförts.
Stockholm den 26 januari 1993 Stefan Attefall (kds) Jan-Erik Ågren (kds)