Sveriges miljökarta visar stora skillnader mellan landsdelar och regioner ifråga om belastning på miljön. 90- talsgruppen diskuterar också en regional differentiering av miljöpolitikens verkningsmedel i sin rapport. En sådan kan öka träffsäkerheten och effektiviteten i miljöpolitiken. Den broms som nu består i att samma åtgärder skall passa så vitt skilda naturtyper som skånsk slätt och fjällbygd, som storstad och inlandets glesbygd, skulle bli mindre besvärande.
EES-avtal och medlemsansökan i EG aktualiserar samma principiella resonemang om geografisk differentiering på nationell nivå. Vårt intresse i sammanhanget är inte enbart möjlighet att behålla och införa strängare regler än EG i övrigt. Det kan också visa sig vara att kunna driva på för att få strängare regler och högre avgifter i de länder som ger upphov till mycket stora gränsöverskridande utsläpp som bl.a. belastar svensk miljö.
Som en första tillämpning kan detta genomföras på bensinpriset.
Boverkets studier visar att de som bor i mellanstora städer åker minst bil. De som bor i storstäder och i glesbygd har ungefär samma årliga körsträcka per person. Skillnaden ligger i att glesbygdsborna reser mer i jobbet och saknar egentliga alternativ. Det är allra tydligast i Norrlands inland eller, om man vill dra gränsen något annorlunda, i stödområdet.
Det finns också en annan skillnad. Storstadsbon kör sin bil i en region där regionens egna utsläpp ligger långt över vad naturen uthålligt tål. Denna belastning är ett resultat av den regionala täthet som anses ge regionen dess ekonomiska styrka och innevånarna fördelen av en hög genomsnittsinkomst samt tillgång till täta kollektiva kommunikationer.
Glesbygdsbon i stödområdet kör sin bil i en miljö där de egna utsläppen ligger långt under vad miljön uthålligt tål. Det är ett resultat av den gleshet i bebyggelse som allmänt anses vara glesbygdens svaghet och som är orsaken till den lägre genomsnittsinkomsten och det större bilberoendet.
Vi frågar: Är det rimligt att storstadsbon och glesbygdsbon skall betala samma miljöavgift för sina biltransporter? Svaret är NEJ!
Man bör räkna bort större delen av miljöavgiften i glesbygdsbons kostnader. Det skulle sänka bensinpriset med drygt en krona.
Den lägre miljöavgiften skall vara kopplad till mantalsskrivningsorten. Det är av mycket stor vikt att hitta ett system som fördelar kostnaderna rättvist oavsett var man är bosatt i Sverige, och att möjligheter till olagligt nyttjande av systemet inte ''byggs in''. Med glesbygd menas i detta fall de områden från mellansvenska skogsbygderna och norrut som kallas Sveriges skogslän, Värmlands-, Kopparbergs-, Gävleborgs län och norr därom. De uppfyller alla krav som ovan anförts. Gränsdragningen kan bli föremål för diskussion, men flera olika stödområden finns redan i dag i dessa bygder.
Om en person väljer att bosätta sig och därmed betala skatt i en glesbygdskommun, där skattetrycket är högre med sämre service i fråga om nästan allting jämfört med en storstads- eller storstadsnära region, kan en enkel kompensation för långa resor därtill synas i en sådan miljöåterbäring. Det finns helt enkelt ingen kollektivtrafik i många stora områden av våra län. Det offentliga, kommuner/landsting, kan inte prioritera större del av skattemedlen till kollektivtrafik, andelen ''olönsamma'' linjer blir då för stor. Tar en person ett ansvar för att glesbygderna inte totalt avfolkas, skall han eller hon ha samma möjligheter att kunna finansiera sitt boende och sina nödvändiga transporter.
Ett ''gränshandelskrig'' kan elimineras
Miljö- och glesbygdrabatten kan inte regleras genom olika prissättningar på olika bensinstationer, beroende på om de ligger i rabattberättigat område eller inte. Gränshandelsproblem med olika priser på näraliggande bensinstationer skulle helt slå ut stationerna med det högre priset. Det skulle också innebära att kunder som inte är berättigade till rabatt skulle komma i åtnjutande av densamma.
Glesbygdsbor som tillfälligt måste tanka i ''icke rabatterat område'' måste ändå kunna få sin rabatt.
Metod 1
Tekniskt kan detta lösas på flera olika sätt. Ett smidigt exmpel kan vara genom att använda de olika rabatt- och köpkort som redan finns på bensinbolagen. En starkt växande flora av medlems-, köp- och rabattkort med tydlig redovisning av de olika kortkostnaderna garanterar i ett långsiktigt perspektiv konsumentintresset.
Till korten kan denna kombinerade ''miljö- och glesbygdsrabatt'' enkelt kopplas. Som exempel finns i dag företagskort hos bl.a. OK-företagen. De har individuella rabatter som kan justeras per företag och kort efter respektive avtal. Ett samarbete mellan skattemyndigheterna och respektive bensinkortsföretag är naturligtvis nödvändigt.
Metod 2
En lösning kan vara att skattemyndigheterna i samarbete med körkortsregistret i respektive län distribuerar ''magnetrabattkort'' till alla behöriga i länet. Dessa används då direkt i kassan vid varje köptillfälle med kontant betalning.
För den enskilde kan metod 2 användas utan att vederbörande behöver vara medlem eller kortkund hos något företag. Ur säkerhetssynpunkt kan detta system vara att föredra, eftersom det förutsätter en särskild fotolegitimation för att fungera.
Systemet är inte motiverat som en subventionering av glesbygdsbornas resor. Det är en korrigering så att de slipper bära avgifter som motiveras av att andra belastar sin miljö på ett sätt som överskrider vad den tål.
Argumentet mot differentiering av miljöavgifterna är att det nu är koldioxiden och växthuseffekten som är den stora frågan. Utsläppen av svavel, som kommer från fossila bränslen, kan indikera hur mycket sådana som används. Räknat per capita är de 50 % större i Stockholms län än i Jämtlands. Det betyder att Jämtland har en marginal, skapad av biobränslen och vattenkraft för uppvärmning, i sina samlade koldioxidutsläpp som bör ge utrymme för personbilstrafiken. Bensin står för endast ca 15 % av landets samlade utsläpp av koldioxid.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att införa en regional differentiering av miljöavgifter för de områden som har en gles befolkningsstruktur och låg miljöbelastning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att som första steg tillämpa ett differentierat drivmedelspris på bensin och diesel.
Stockholm den 26 januari 1993 Leo Persson (s) Bo Finnkvist (s)