Målet för svensk alkoholpolitik är att begränsa den totala alkoholkonsumtionen och därmed skadorna. Detta bygger på totalkonsumtionsteorin, vars riktighet bekräftas av uppföljningar av konsumtionsminskningen åren 1977-- 1984. Minskad konsumtion leder till positiva effekter både för samhället och för den enskilde. WHO-målet om minskad konsumtion med minst 25 % fram till år 2000 innebär på det individuella planet att vart fjärde glas förblir odrucket och var fjärde flaska blir oköpt.
Givetvis skulle det vara enklare för oss alla om alkoholpolitiken vore onödig; att ingen brukar den i större omfattning, att alla skador undviks. Dock är förhållandet sådant att en betydande grupp medborgare har alkoholvanor, som medför skador och framkallar beroende, som i sin tur leder till ökad konsumtion. För dessa grupper och för de som saknar kunskap om alkoholtraditionens risker krävs att alkoholen görs svårtillgänglig genom en restriktiv alkoholhandel och en hög prisnivå.
Erfarenheter från tidigare höjningar visar att priselasticiteten är sådan att en prishöjning med 10 % medför att konsumtionen minskar med 7 %. Normalkonsumenten använder över tiden samma andel av sin disponibla inkomst för alkoholinköp; den extrema högkonsumenten använder sina tillgängliga pengar till alkohol. I båda fallen medför en prisökning en minskning av konsumtionen.
Ett psykologiskt och praktiskt hinder för att höja alkoholpriserna är att priset på bl.a. alkoholdrycker och restaurangbesök påverkar konsumentprisindex. Med detta följer att höjda alkoholpriser kan leda till krav på kompensation för löner och till höjningar av basbeloppsberoende bidrag och transfereringar. Principiellt måste det anses otillfredsställande att höjda skatter för att minska konsumtionen leder till köpkraftskompensation. Det är angeläget att skilja ut den effekt som konsumtionsbegränsande skatter har på KPI.
Det är också angeläget att söka finna metoder som medför att alkoholpriserna kan regleras fortlöpande. Ett sådant system är att riksdagen medger att regeringen under löpande budgetår justerar priset inom vissa ramar.
I budgetpropositionen aviserar statsrådet Bo Lundgren höjning av skatten på starkare alkoholdrycker. Det framgår inte klart med hur mycket och med vilken inriktning. Med hänsyn till den tid som förflutit sedan senaste höjning, svårigheter att nå målet om 25 % sänkning av konsumtionen, samt den kraftigt ökande starkölskonsumtionen, är det angeläget med en 10- procentig höjning, som omfattar hela skalan av alkoholdrycker. Att enbart inrikta sig på starksprit är felaktigt. Något intresse av ytterligare differentiering av skatten på svagare drycker torde inte finnas utöver de kommersiella krafternas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en 10-procentig höjning av skatten på alkoholdrycker,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om konsumtionsdämpande skattehöjningar och konsumentprisindex.
Stockholm den 22 januari 1993 Georg Andersson (s) Göran Magnusson (s) Gunnar Thollander (s)
1 Yrkande 1 hänvisat till JoU.