I samband med reformeringen av systemet för mervärdeskatt fr o m 1991 gavs kommunerna en generell rätt till avdrag för ingånde moms. Detta innebär bl a att kommunerna ej längre belastas för mervärdeskattekostnader på skolans område.
Fristående skolverksamhet kom däremot att drabbas desto hårdare i denna reform. Förutom att mervärdeskatt redan under 1990 infördes på bl a energiområdet så tillkom mervärdeskatt på tjänsteområdet, t ex för städning, resor, bokföring, revision och juridisk konsultation. Fullt momsuttag som höjdes till 25 procent kom även att tillämpas på byggnadsområdet.
Konkret innebär detta att de fristående skolorna har att bära kostnader i form av mervärdeskatt i storleksordningen 6--8 procent av sina totala driftskostnader. Investeringar blir 25 procent dyrare för den fristående skolan. En planerad nybyggnation av en skola för exempelvis 40 milj kr drabbas av ytterligare 10 milj kr i momspåslag. Skall detta dessutom finansieras lånevägen blir de framtida driftskostnaderna än högre för den fristående skolan.
Det nya systemet med bidrag till de fristående skolorna som skall relatera till det kommunala skolväsendets kostnader ger genom sin konstruktion inte kompensation för momskostnader eftersom de kommunala kostnaderna inte innefattar momskostnader. Det finns inte heller anledning att tro att kommunerna är beredda att kompensera de fristående skolorna utöver föreslagen bidragsnivå för en typ av kostnader som de själva inte belastas för och vars intäkter tillfaller staten.
Den nuvarande orättvisa behandlingen av momskostnaderna för de fristående skolorna är ett hinder för etablering av nya skolor och därmed möjligheterna till ökad valfrihet på skolans område. Av vad som ovan sagts framgår att problemet måste lösas på statlig nivå.
En möjlig utväg kan vara att de fristående skolornas verksamhet blir momspliktig. Då blir alla kostnader för ingånde moms avlyftningsbara, vilket reducerar de fristående skolornas kostnader och gör dessa jämförbara med de kommunala skolornas kostnader.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om momsavlyftning för fristående skolor.
Stockholm den 13 januari 1993 Ulla Tillander (c) Ingrid Näslund (kds)