Genom beslutet om höjning av bensinskatten från årsskiftet har Sverige Europas näst högsta bensinpriser.
I Norrlands glesbygder är bensinpriset betydligt högre än i storstäderna. I avsaknad av kollektivtrafik finns det inte heller något alternativ till privatbilen i glesbygden. Förutom resorna till och från arbetet används naturligtvis privatbilen till att nå nödvändig samhällsservice.
Inga län i Sverige betalar så mycket fordonsskatt och kilometerskatt som innevånarna i Norrlandslänen. I Norrlandslänen betalar varje innevånare i genomsnitt ca 1 000 kronor per år. Detta är mer än dubbelt så mycket som t.ex. i Stockholms län.
Med det geografiskt spridda boende som finns i Norrlands inland är det svårt att skapa en effektiv kollektivtrafik. I storstadsområderna möjliggör det stora befolkningsunderlaget betydligt bättre förutsättningar för en utvecklad kollektivtrafik. Det är därför särskilt angeläget att kostnaderna för privatbilismen i glesbygden kan hållas på en rimlig nivå. De senaste höjningarna av bensinskatten har drastiskt ökat kostnaderna för bilismen och riskerar därför att motverka en positiv utveckling i glesbygden.
I storstadsregionerna är t.ex. endast 1 procent av befolkningen hänvisad till bilen för sina livsmedelsinköp medan motsvarande siffra för glesbygdsbefolkningen är 21 procent.
Därför kan inte storstads- och glesbygdsbilisten behandlas exakt likvärdigt i skattehänseende. Tidigare har en reducering av fordonsskatten inrättats för fordonsägarna i Norrlands inland. Den minskade kostnaden motsvarar dock numera inte ens en tankning av en medelstor bil.
Flera möjligheter måste nu prövas för att åstadkomma en förbättring för glesbygdsbilisten.
En möjlig väg kan vara en differentiering av bensinskatten. 1990 fanns ca 100 000 personbilar inom stödområde 1. Det motsvarar ca 2,7 procent av det totala antalet personbilar i trafik. En teoretisk beräkning av kostnaden för staten av en punktskattesänkning av bensinskatten med 1 kr litern i detta område, med utgångspunkt i SCBs statistik av bränsleleveranser till stödområde 1, visar att skattebortfallet skulle kosta statskassan ca 230 miljoner kronor. Denna kostnad skulle bli marginell om den fördelades på den stora fordonspark som trafikerar t.ex. storstadsregionerna.
De ovan redovisade skälen gör det angeläget att nu göra en översyn av dessa frågor. Särskilt angeläget är det att bedöma de fördelningspolitiska effekterna av beskattningsregler för den enskilde och för de olika regionerna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en samhällsekonomisk och fördelningspolitisk översyn av bilismens kostnader särskilt avseende glesbygdsbilismen.
Stockholm den 14 januari 1993 Sten-Ove Sundström (s) Åke Selberg (s) Leif Marklund (s)