Försäkringsbolagen betalar varje år ut en miljard kronor till bilägare som drabbas av stöld eller inbrott i bilen. Denna summa motsvarar drygt tre fjärdedelar av den summa försäkringsbolagen får in på bilförsäkringar. Varje år stöldskadas fler än 200 000 bilar i landet.
Det är alldeles för lätt att stjäla en bil. Biltillverkarna har inte heller tagit sitt ansvar -- de flesta billås bryts upp på några få minuter. En mycket liten del av tillverkningskostnaden läggs uppenbarligen på säkra lås. Det borde gå att tillverka kraftigare lås som är svårare att forcera.
Tyvärr driver inte försäkringsbolagen på den utvecklingen. De är alldeles för passiva i sin inställning. Detta har resulterat i ett system med höga bilförsäkringspremier utan indikation för biltillverkarna att förbättra billåsen eller vidta andra åtgärder för att minska bilinbrotten och bilstölderna.
Trots att en modern bil i dag kan kosta 150 000 till 200 000 kronor står låsanordningarna rent tekniskt kvar på 50- tals nivå. Många bildörrar går fortfarande att öppna med en bit järntråd, cykeleker eller liknande.
Med anledning av den stora kostnaden för alla dem som drabbas vid dessa bilstölder och bilinbrott måste samhället ta sitt ansvar och driva på biltillverkarna att producera effektivare låsanordningar. Det kan t.ex. ske genom att en särskild avgift tas ut vid nybilsförsäljningen på de bilmodeller som har de traditionellt svaga låsanordningarna, som går att forcera på några få minuter.
De avgifter som tas in bör användas för att informera bilägarna hur man förebygger bilinbrott och stölder samt vilka bilfabrikat och modeller som har det sämsta stöldskyddet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att minska bilstölder och bilinbrott.
Stockholm den 11 januari 1993 Sten-Ove Sundström (s) Jarl Lander (s) Åke Selberg (s)