I propositionen föreslås att ett skatteavdrag införs för kostnader för reparations- och underhållsåtgärder i bostadshus.
Uppgörelse om ett ROT-program
Socialdemokraterna och de borgerliga partierna i riksdagen har träffat en uppgörelse om ett program för att stimulera reparationer och ombyggnader av fastigheter (ROTprogram). Syftet med denna uppgörelse var att öka aktiviteten i byggsektorn.
I uppgörelsen var man överens om att ett stöd ska utgå till reparations- och underhållsåtgärder i bostadsfastigheter. Däremot fanns det en oenighet om hur detta stöd skall utformas. De borgerliga partierna anser att stimulansen skall utgå som ett avdrag på skatten medan vi anser att det bör utformas som ett bidrag utan en koppling till skattesystemet.
Skatteavdrag för bl.a. reparationer i bostadshus
I kompletteringspropositionen presenteras ett förslag till ett system med reparationsavdrag. På vissa punkter har regeringen tagit intryck av vår kritik och modifierat förslaget. Men trots detta kvarstår dock principiella invändningar mot att införa avdrag i stället för bidrag. Vår viktigaste kritik kan summeras i följande punkter.En avdragsmodell innebär en onödig fördröjning av stimulanseffekterna och jämfört med bidrag kan ägaren i regel tillgodogöra sig subventionen först året efter det år som reparationen utförs.Den föreslagna avdragsmodellen är komplicerad och mera administrativt tungrodd i förhållande till ett bidragssystem.Ett reparationsavdrag strider mot skattereformens principer om breda skattebaser, minskade avdrag och enkla skatteregler.När det gäller kontrollen ger ett avdragssystem större utrymme för fusk och missbruk än ett bidragssystem.Den föreslagna skattereduktionen är så utformad att den skapar orättvisor mellan olika upplåtelseformer och fastighetsägare. Bostadsrättsföreningar som har skattemässiga underskott i fastighetsförvaltningen och fastigheter som inte betalar fastighetsskatt är exempel på fastighetsägare som inte kan utnyttja det föreslagna reparationsavdraget.
Regeringen gör bedömningen att reparationsavdraget ökar sysselsättningen med ca 23 000--28 000 årsarbeten under både 1993 och 1994. Vi anser nu liksom tidigare i samband med förhandlingarna om ROT-programmet att detta är en kraftig överskattning av sysselsättningseffekten.
Med hänsyn till dessa skäl avvisar vi regeringens förslag till reparationsavdrag och föreslår i stället att ett system med bidrag införs för aktuella reparations- och underhållsåtgärder.
Enligt vår uppfattning bör man välja en snabb, enkel och effektiv bidragsform. I ett sådant system kan pengarna betalas ut i omedelbar anslutning till att underhållsåtgärderna genomförs, och man får helt andra möjligheter att utforma reglerna så att de får den effekt som alla säger sig eftersträva. Samtidigt kan man undvika de problem av olika slag som en skattekonstruktion innebär.
Bidrag bör utgå för kostnader för arbete som är utfört av näringsidkare som innehar F-skattebevis antingen när ersättningen för arbetet bestäms eller när den betalas ut. Det skall kunna erhållas av ägare till fastigheter och vissa andra som vid fastighetstaxering jämställs med ägare. Dock skall ägare till fritidsfastigheter inte kunna erhålla stöd. Stödet bör utgå med 30 % av godkända kostnader för åtgärderna om kostnaderna uppgår till minst 2 000 kronor. Stödet bör i huvudsak maximeras i enlighet med förslaget i propositionen. Ett sådant stöd bör kunna utgå under samma tidsperiod som regeringens förslag till skattereduktion.
Vi förutsätter att utskottet utformar erforderlig lagtext.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag om att införa ett avdrag på skatten för reparations- och underhållskostnader,
2. att riksdagen beslutar införa ett bidragssystem för reparations- och underhållsåtgärder i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 7 maj 1993 Lars Hedfors (s) Bo Forslund (s) Anita Johansson (s) Bruno Poromaa (s) Yvonne Sandberg-Fries (s) Gunnar Nilsson (s) Sverre Palm (s) Karl Hagström (s) Martin Nilsson (s) Inger Lundberg (s)