Alternativ medicin
Den medicinska utvecklingen går mot metoder som tillåter behandling utanför den traditionella vården. Sedan länge är sålunda alternativmedicin en naturlig del av sjukvården i Europa. Den åtnjuter numera ett ökande förtroende även i vårt land. Visserligen är inte effekten av alla alternativa terapier dokumenterade på ett traditionellt sätt. Trots detta visar 70 % av befolkningen en positiv attityd till behandling med alternativmedicin.
Med sjukvård jämställs individuellt utförd behandling av sjukdom, kroppsfel eller skada, enligt en behandlingsmetod som förutsätter att åtgärder är anpassade till resultatet av en individuell undersökning av den vårdsökande, samt medicinskt betingad fotvård. Detta under förutsättning att åtgärderna inte är förbjudna i lag. Som framgår föreligger en vid definition av sjukvård som innefattr ej endast skolmedicin utan även alternativa behandlingsmetoder.
Men det råder idag en snedvriden konkurrenssituation mellan skolmedicin och alternativmedicinsk behandling. Den etablerade hälso- och sjukvården är momsbefriad medan alternativmedicinen är momspliktig. Det innebär att kostnaderna kan komma att styra valet av vård. Det blir dyrare för patienten att få alternativ behandling. Momsbefrielsen bör även omfatta alternativmedicinen för att konkurrensneutraliteten och valfriheten skall bli reell.
I propositionen föreslås enbart momsbefrielse för fotvård. Utredningen om vissa mervärdeskattefrågor SOU 1992:11 föreslog däremot att alternativmedicinsk behandling skulle undantas från mervärdesskatt. Själva yrkesansvaret regleras genom annan lagstiftning. Kvacksalverilagen reglerar utövandet av alternativ vård. Skönhetsvård,rekreation och behandlingsformer som endast är förebyggande bör ej omfattas av momsbefrielse.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om momsbefrielse vid alternativmedicinsk behandling.
Stockholm den l9 april l993 Ulla Orring (fp)