Sedan basen för mervärdesbeskattningen breddats i samband med skattereformen är alla typer av konsulttjänster skattepliktiga. Detta gäller även om tjänsten utförs mellan företag inom samma koncern. Vissa tjänster som uttryckligen anges i lagen är dock skattefria. En av dessa skattebefriade tjänster är försäkringstjänster.
I praxis har begreppet försäkringstjänst tolkats så att endast själva försäkringen är skattebefriad. Om personal anställd i ett försäkringsbolag i en koncern (t.ex. livförsäkringsbolaget) utför tjänster som hänför sig till ett annat bolag i koncernen (t.ex. skadeförsäkringsbolaget) eller ett försäkringsbolag har åtagit sig att administrera ett annat försäkringsbolags försäkringar anses detta inte utgöra en skattefri tjänst. Eftersom försäkringsbolagen enligt försäkringsrörelselagen inte får bedriva livförsäkrings- och skadeförsäkringsverksamhet i samma bolag och fondförsäkringar skall meddelas av särskilda fondförsäkringsbolag har dessa regler vållat problem och merkostnader för försäkringsbolagen. Merkostnaderna drabbar naturligtvis konsumenten och kan medföra konkurrensnackdelar för de svenska försäkringsbolagen i samband med EES-avtalets genomförande.
Skatteutskottet har tidigare i betänkande 1990/91:SkU18 uppmärksammat problematiken. Utskottet konstaterade då att det i EG-länderna finns möjlighet att tillåta en enda mervärdesskatteredovisning för bl.a. försäkringskoncerner och uppmanade regeringen att ta de initiativ som ansågs erforderliga. Riksdagen biföll utskottets hemställan (rskr 1990/91:184).
Regeringen överlämnade ett exemplar av utskottsbetänkandet såvitt avsåg försäkringsbolagen till Utredningen om teknisk översyn av mervärdesskattelagen.
I betänkandet SOU 1992:121 föreslås att företag inom den finansiella sektorn skall kunna gruppregistreras enligt en modell som tillåts inom EG och som tillämpas i bl.a. Tyskland. Departementschefen förklarar emellertid i prop 1992/93:190 att han för närvarande inte är beredd att ta ställning till förslaget om gruppregistrering.
De nackdelar som den nuvarande lagstiftningen medför för försäkringsbolagen bör undanröjas i god tid innan den svenska försäkringsmarknaden öppnas för utländska försäkringsgivare, varför de åtgärder som föreslås i betänkande SOU 1992:121 bör genomföras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om gruppregistrering av skattskyldiga inom den finansiella sektorn.
Stockholm den 19 april 1993 Roland Sundgren (s) Björn Ericson (s) Nils T Svensson (s) Inga-Britt Johansson (s) Marianne Carlström (s)