Momsbefrielse vid alternativmedicinsk behandling
I regeringens proposition 1992/93:190 föreslås momsbefrielse för den etablerade hälso- och sjukvården inklusive medicinskt betingad fotvård medan den alternativmedicinska behandlingen icke omfattas av denna föreslagna momsbefrielse.
Det råder idag en snedvriden konkurrenssituation mellan skolmedicin och alternativmedicinsk behandling. Den etablerade hälso- och sjukvården är momsbefriad medan alternativmedicinen är momspliktig. Detta innebär att kostnaderna tillåtes styra valet av vård. Det blir dyrare för patienten att få alternativ behandling. Detta är inte acceptabelt ur demokratisk synpunkt; varje medborgare måste ha rätt att fritt och självständigt få välja behandling. Alternativmedicinen är en naturlig del av sjukvården i Västeuropa, och i Sverige har förtroendet för alternativmedicinen ökat så att nu över hälften av befolkningen har en positiv attityd till sådan behandling.
Motståndarna till alternativmedicinen hävdar att effekten av behandlingarna inte går att bevisa på ett traditionellt vetenskapligt sätt. Mot detta kan två invändningar göras: För det första finns det många vetenskapligt väl dokumenterade studier som visar att alternativ behandling av vissa sjukdomar haft objektivt god effekt. För det andra är det för patienterna av intresse att kunna få smärtlindring även i de fall där sjukdomsförloppet inte kan påverkas i nämnvärd grad. Följande tre situationer belyser detta på ett tydligt sätt:
1. Vissa sjukdomstillstånd i ryggen kan effektivt åtgärdas med kiropraktisk eller naprapatisk behandling. Detta innebär såväl en fördel för patienten som en samhällsekonomisk fördel.
2. I många europeiska länder finns det en mångårig tradition då det gäller fysikalisk behandling av vissa reumatiska sjukdomar. Den reumatiska sjukdomsprocessen kan inte bromsas i nämnvärd grad men patienterna känner sig bättre och nöjdare, och ibland innebär behandlingen också att förbrukningen av smärtstillande mediciner kan minskas.
3. Med psykoterapi (samtalsterapi) förmedlad av speciellt utbildade psykoterapeuter kan man ofta bota patienter med svåra neuroser och psykoser. Att så är fallet framgår av många vetenskapligt väldokumenterade undersökningar. I Sverige har olyckligtvis psykoterapi ibland kommit att ställas emot sedvanlig psykofarmakabehandling. I flera länder i västvärlden har dock psykoterapien en helt annan ställning än i Sverige just därför att denna behandling i många fall är överlägsen gängse psykofarmakabehandling.
Många fler exempel kan framläggas som visar att alternativmedicinen borde ha samma ställning i Sverige som i de flesta övriga västeuropeiska länderna. Om Sverige ska bli medlem i EG så kommer det inte att vara möjligt att ha olika ekonomiska villkor för den etablerade hälso- och sjukvården och för den alternativmedicinska behandlingen.
I propositionen föreslås momsbefrielse för bland annat viss idrottslig verksamhet och viss periodisk publikation. I en tid av besparingskrav kan detta ifrågasättas, och man kan tycka att det borde vara rimligt att i första hand kunna underlätta för medborgare i en vårdsituation att få kunna välja den vård som de önskar.
Naturligtvis kommer vissa avgränsningar att behöva göras då det gäller alternativmedicin men detta borde inte innebära några större problem. Det skall handla om en individuell undersökning där behandlingsmetoden skall vara anpassad till resultatet av denna undersökning. Behandlingsterapin måste också stå för en väl definierad princip, och de olika alternativa terapierna skall företrädas av organisationer och utbildningsenheter. Själva yrkesansvaret regleras genom annan lagstiftning. Kvacksalverilagen reglerar utövandet av alternativ vård.
Den etablerade sjukvårdens uppgift skall vara att tillse att patienten övertygas om att inte välja alternativmedicinsk symptomatisk behandling om etablerad kurativ behandling är möjlig. Men i övriga fall skall patienten ha möjlighet att välja fritt.
Utredningen om vissa mervärdeskattefrågor SOU 1992:121 har föreslagit att alternativmedicinsk behandling undantages från mervärdesskatt. För att skapa en ökad valfrihet och konkurrensneutralitet mellan olika vårdmetoder är det nödvändigt att detta förslag genomförs snarast möjligt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om momsbefrielse vid alternativmedicinsk behandling.
Stockholm den 19 april 1993 Johan Brohult (-)