I propositionen föreslås bl.a. att tillhandahållande av lokal eller anläggning för sport eller idrottsutövning ska undantas från momsskatteplikt. Det gäller alltså i stor utsträckning aktiviteter för rekreation och för att öka det allmänna välbefinnandet. Likaså ska medicinskt betingad fotvård undantas från moms men inte sådan fotvård som innefattar moment av skönhetsvård eller för att öka det allmänna välbefinnandet.
Däremot undantas inte alternativmedicinska behandlingsformer från skatteplikt vilket för mig framstår som ologiskt eftersom dessa syftar till att lindra och bota sjukdomar. Propositionen går också emot utredningen om vissa mervärdeskattefrågor SOU 1992:121 i detta avseende. I detta betänkande har man föreslagit en utvidgning av sjukvårdsbegreppet till att omfatta alternativmedicinska åtgärder i samband med sjukdom, kroppsfel eller skada. Detta i avsikt att understryka att alternativmedicinska åtgärder har samma syfte som skolmedicinen. Sjukvård innebär alltså att bota eller lindra sjukdomar på ett för patienten snabbt, tillförlitligt och så lite smärtsamt sätt som möjligt oavsett metod.
Alternativmedicin som homeopati, massage, akupunktur, kiropraktik och fytoterapi är på stark frammarsch både i Sverige och i övriga Europa. Ofta kan alternativmedicinen bota patienter där skolmedicinen gett upp. Man kan säga att skolmedicin och alternativmedicin i många stycken kan komplettera varandra. Dessutom ingår vissa delar av alternativmedicinen som t.ex. akupunktur nu i de skolmedicinska behandlingsformerna där läkarna efter en mycket kort utbildning kan ge denna behandling, som då blir momsbefriad, medan samma behandling utförd av akupunktörer med kvalificerad utbildning inom området fortfarande är momsbelagd. Samma sak gäller massage.
Genom den nya läkemedelslagen som innebär en anpassning till EGs nya riktlinjer om homeopatiska läkemedel har staten indirekt sanktionerat homeopati. En logisk följd av detta borde vara att terapeuter som arbetar som homeopater med adekvat utbildning skattemässigt behandlas på samma sätt som skolmedicinen.
Hälso- och sjukvårdslagen bygger på ''respekt för patientens självbestämmande och integritet samt skall främja goda kontakter mellan patienten och hälso- och sjukvårdspersonalen''. Vården skall genomföras i samråd med patienten, och patienten ska få upplysning om vilka alternativa undersöknings- och behandlingsmetoder som finns.
Dagens patienter har rätt att kräva valfrihet i sjukvården och därmed frihet att välja den behandlingsform man bedömer som mest effektiv. Det kan inte vara förenligt med denna valfrihet som omfattas av alla partier att fortsatt snedvrida konkurrensen mellan olika behandlingsformer genom en skattepålaga på 25 %.
När det gäller gränsdragningsproblem vill jag hänvisa till kvacksalverilagen som alla alternativa behandlingsformer lyder under (för övrigt även fotvården). Med den som utgångspunkt bör det gå att klara upp de problem som kan uppstå.
Enligt min uppfattning bör alltså alternativmedicinska behandlingsformer ur mervärdesskattesynpunkt jämställas med skolmedicinen och alltså befrias från skatteplikt. Regeringen bör få i uppdrag att återkomma till riksdagen med förslag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att alternativmedicinska behandlingsformer måste befrias från mervärdesskatteplikt.
Stockholm den 16 april 1993 Marianne Andersson (c)