I propositionen 1992/93:190 om mervärdesskatt på väg- och broavgifter, m.m. föreslås bland annat att skatteplikten till mervärdesskatt utvidgas till att omfatta också upplåtelse för trafik av bro. Regeringens förslag har föregåtts av en utredning -- ''Ny mervärdesskatt'' -- som remissbehandlats. I fråga om utredningens förslag om skatteplikt för bl.a. avgiftsbelagda broar avstyrker Vägverket och Rödöbron AB förslaget. I deras remissförslag framhålls att det vore orättvist att skattebelägga just de trafikanter som måste färdas på avgiftsbelagda broar men inte det stora trafikkollektivet.
Förslagen i regeringens proposition att ändra mervärdesskattereglerna och därmed förutsättningarna vid upplåtelse av bl.a. broar motverkar de trafik- och näringspolitiska syften som statsmakterna beslutat och rubbar det privata näringslivets tilltro till samhällets förmåga att skapa stabila förutsättningar för långsiktiga ekonomiska engagemang i infrastrukturens modernisering. Med förslaget motverkas också ambitionen att engagera privatkapital till vägar och broar.
I Jämtland öppnas landets första avgiftsfinansierade bro, nämligen bron över Rödösundet i Storsjön.
Rödöbrobolaget har ingått avtal med staten -- ett avtal som upptar en varaktighet på 20 år. Det kan inte vara rimligt att förutsättningarna i ingångna avtal kan ändras av den ena parten.
Jag delar Rödöbrobolagets uppfattning att det strider mot det avtal som bolaget ingått med staten och att förutsättningarna när avtalet ingicks därmed ändras.
Skulle mervärdesskatt införas på broavgifter bör självklart Rödöbrobolaget, som åstadkommit landets första avgiftsfinansierade bro, erbjudas full kompensation för ifrågavarande upplåtelse.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om mervärdesskatt på väg- och broavgifter, m.m.
Stockholm den 16 april 1993 Stina Eliasson (c)