Den allvarliga situationen på arbetsmarknaden i allmänhet och på byggsektorn i synnerhet har lett till att många byggnadsarbetare går utan reguljärt arbete. För underhållsbranschen har detta läge inneburit att välutbildade hantverkare tvingas till permittering eller friställning. Samtidigt vet vi att det finns ett behov av normalt underhållsarbete i såväl offentliga byggnader som i privata småhus och i bostadsrätter.
Den friställda arbetskraften erbjuds ganska ofta att utföra underhållsarbete åt vänner och bekanta och det finns rapporter som tyder på att det i vissa områden har satts i system att friställd arbetskraft erbjuder kvalificerat hantverksjobb till lågpris. Detta innebär att de serviceföretag i hantverksbranschen som tvingats friställa personal möter en illojal konkurrens av sina egna före detta anställda.
Resultatet av denna verksamhet är att de seriösa företagens möjlighet att hålla sina kvarvarande anställda sysselsatta minskar ytterligare. Därmed har risken för utslagning ökat ytterligare.
För att stimulera småhus- och bostadsrättsägare att anlita den seriöst arbetande servicebranschen föreslår vi att en tids- och beloppsbegränsad avdragsrätt införes för denna ägarkategori. Avdragsrätten bör gälla under högst tre år och vara beloppsbegränsad för att inte stimulera till ''lyxrenoveringar'', och alla kostnader måste kunna styrkas genom vederbörliga verifikationer. Endast de reparationer som innefattar arbete fakturerat via det utförande företaget skall vara avdragsgilla, detta för att materialförbrukning vid självverksamhet ej skall bli föremål för avdrag.
Med en sådan lösning som i motionen skisseras erhålles ett antal mycket påtagliga fördelar. Det underhållsbehov som föreligger på denna typ av fastigheter verkställes samtidigt som det ger hela bygg- och underhållsbranschen en stimulans. Vidare motverkas den tendens till ''svartjobb'' som bidrar till att undergräva de seriösa företagens existens samtidigt som staten undanhålls mycket stora belopp i arbetsgivaravgifter och moms. Det finns beräkningar utförda av branschorganisationer som tyder på att ett stimulansavdrag, enligt det som ovan skisserats, ger en samhällsvinst på grund av ökade intäkter från avgifter och skatter på denna typ av underhållsarbete.
Många villaägare, som anlitat arbetskraft på ''svartmarknaden'', har kunnat konstatera att inga former av garantier för arbetets kvalité går att utkräva. När brister i det utförda arbetet upptäckts, finns ingen registrerad firma där ansvar kan utkrävas. Med ovan skissade förslag finns den trygghet som det normalt innebär att anlita registrerade fackföretag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av en tids- och beloppsmässigt begränsad avdragsrätt avseende lönekostnaden för underhåll av småhus och bostadsrätter.
Stockholm den 26 januari 1993 Lars Björkman (m) Lars Biörck (m)