Under föregående år drabbades vissa delar av landet av allvarlig torka med åtföljande skördeskador. I diskussionen om hur de ekonomiska effekterna av skördeskadorna skulle lindras framfördes i debatten att jordbrukarna borde gardera sig mot sämre skördeår genom att göra avsättningar från de bättre skördeåren. Sådana avsättningar har hittills inte godtagits skattemässigt. Vi tycker att det är ett rimligt resonemang när man säger att det borde gå att föra över pengar från goda till dåliga år. Men då är det nödvändigt att ändra skattesystemet så att detta blir möjligt. Det kan ske på olika sätt.
Lantbrukarnas Riksförbund och Skogsägarnas Riksförbund har i sitt gemensamma remissyttrande över företagsskatteutredningens delbetänkande Fortsatt reformering av företagsbeskattningen (SOU 1992:67) föreslagit ett företagsekonomiskt grundat reserveringssystem och anförde:
Ett reserveringssystem för framtida skördeskador skulle förslagsvis kunna bygga på den hittillsvarande skördestatistiken. Utifrån denna kan områdesvis fastställas riktvärden vad gäller skördeutfallets avvikelse från genomsnittsskörden under de föregående fem åren. Avvikelsevärdet kombinerat med växtodlingsarealen bestämmer maximal avsättningsrätt alternativt (vid dålig skörd) minsta upplösningsskyldighet. Riktvärdena bör inte vara bindande men ändå endast kunna frångås efter trovärdig redovisning i det enskilda fallet. Avsättningen bör liksom andra företagsekonomiskt motiverade avsättningar göras som en reservering i räkenskaperna och inte regleras i annat avseende än genom anvisningar om riktvärden. Lagtexten behöver därigenom endast justeras marginellt med en föreskrift att avdragsrätt föreligger för avsättning som gjorts för framtida skördebortfall respektive att skyldighet föreligger att återföra sådan avsättning i den mån skördebortfall förelegat. Därutöver behövs bara en sedvanlig delegering till riksskatteverket att -- lämpligen i samråd med statens jordbruksverk -- lämna anvisningar till ledning för avsättningen respektive återföringen. Skördestatistiken behöver snabbas upp något för att nödvändigt underlag skall föreligga i tid till bokslutsarbetet och deklarationstillfället.
Förslaget är utformat utifrån den förutsättningen att det även skulle kunna passa in i ett företagsskattesystem som är i princip helt fritt från företagsekonomiskt icke motiverade reserveringar. Den skisserade ordningen är i och för sig fullt genomförbar och borde med en rimlig ambitionsnivå vid fastställandet av tillämpningsrekommendationer inte bli särdeles betungande för de inblandade myndigheterna. Grunden för den skisserade ordningen är av företagsekonomisk natur. Det är klart motiverat att reservera en del av resultatet från goda skördeår till år med sämre resultat. Växtodlingens betingelser är sådana. Det kan emellertid inte vara nödvändigt att låta de filosofiska grundidéerna bakom utformningen av företagsskattesystemet bli så heliga att man måste välja en mer komplicerad lösning än nödvändigt. Håller man bara i minnet den egentliga grunden för en reservering bör det därför inte möta hinder att sedan låta kravet på enkelhet styra själva genomförandet. Det av LRF presenterade förslaget är fullt genomförbart men det är viktigt att det blir enkelt att tillämpa. För att inte alltför mycket fjärma sig från den förtagsekonomiska grunden bör kravet vara att avsättning respektive återföring på något sätt knyter an till det faktiska skördeutfallet. Vi delar därför åsikten att reservering och återföring lämpligast styrs av årliga rekommendationer baserade på skördeutfallet.
Rekommendationen bör emellertid kunna utformas mer schablonmässigt än vad det av LRF skisserade förslaget ger vid handen. Det bör räcka med att procentsatser ges i närmaste hela femtal och med en differentiering där landet delas upp i ett fåtal regioner. Regionala gränsdragningsproblem bör i praktiken inte behöva uppkomma om avsättningsmöjligheterna utformas efter de principer som föreslås från Lantbrukarnas Riksförbund.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till ett system för avsättning till skördeskadekonto.
Stockholm den 25 januari 1993 Lennart Brunander (c) Gunhild Bolander (c)