Sverige har ett effektivt jordbruk med duktiga jordbrukare, som producerar livsmedel av hög kvalité. Inför en närmare knytning till EG är det viktigt att bevara den höga kompetens och den effektivitet som finns inom näringen. Samtidigt vet vi att medelåldern är hög i jordbruket och att rekryteringen av yngre brukare är liten. Detta är enligt vår mening ett stort bekymmer för framtiden.
Vårt land behöver ha kvar och utveckla jordbruket; utöver att producera bra livsmedel kommer jordbruket att vara en viktig del av satsningen på en bättre miljö. Jordbruket bör på lite sikt bli en del av vår energiförsörjning och även råvaruproducent till den kemiska industrin. I detta sammanhang är det viktigt att poängtera jordbrukets och skogsbrukets viktiga roll för en god beredskap. Öppna landskap är ett resultat av att åkermarken utnyttjas för produktion. Jordbruket ger också en möjlighet att bevara den biologiska mångfalden, vilket innebär att blommor, örter och djur ges förutsättningar att leva och föröka sig.
Men skall det bli möjligt att jordbruket skall fungera så här för framtiden måste rekryteringen till jordbruket drastiskt förbättras. Utöver en bättre lönsamhet inom jordbruket krävs också nya och generösare regler vid generationsskiften. Som det nu är försvinner mycket kapital mellan varje generation. Detta leder till att skuldbördorna ökar. Det går inte att få en jordbruksdrift som ger en rimlig ersättning för gjord arbetsinsats. Intresset för den yngre generationen är därför litet. Vid jämförelse med Tyskland så finns där inga arvs- eller gåvoskatter, endast en registreringsavgift. Vi anser att Sverige måste ändra sin lagstiftning på detta område och genomföra den planerade omläggningen av arvs- och gåvobeskattningen.
Höga taxeringsvärden
Jord- och skogsbruket har fått nya taxeringsvärden. De nya värdena speglar de fastighetspriser som rådde under sista halvan av 80-talet. Under denna tid var den ekonomiska politiken lössläppt, vilket ledde till höga fastighetspriser. Efter bankernas finansiella förluster har förutsättningarna att låna pengar förändrats, vilket har medverkat till att priserna på fastigheter sjunkit.
Situationen inom jordbruket är avvaktande och viljan att investera stora pengar i köp av ett jordbruk är inte stor. Detta leder till att priserna på jordbruksfastigheter går ner. Under 80-talet hölls priserna på skogsfastigheter på en hög nivå, varför taxeringsvärdena påverkades kraftigt av de goda skogskonjunkturer som rådde då. Nu har även skogskonjunkturen gått ner och lönsamheten i skogsbruket ger inte möjlighet att betala höga fastighetspriser.
Vi anser att taxeringsvärdena på jord- och skogsbruksfastigheter är för höga. Mot den bakgrund som beskrivits i det föregående borde taxeringsvärdena generellt minskas med 20 procent. Det skulle bli både krångligt och dyrt att nu dra igång en ny fastighetstaxering, varför det är bättre att göra en generell nedskrivning av taxeringsvärdena. En generell sänkning blir inte helt rättvis, men är ändå att föredra framför en omfattande ny taxeringsomgång. Det är möjligt att nästa omtaxering av jord- och skogsbruksfastigheter tidigareläggs. Regeringen bör pröva förutsättningarna i enlighet med vad som ovan beskrivits.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arvs- och gåvobeskattningen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sänkta taxeringsvärden.
Stockholm den 26 januari 1993 Lennart Brunander (c) Karin Starrin (c)