Skattemyndigheterna jämför de upptagna förmånsvärdena för tjänstebostad i allmänna självdeklarationen med s.k. normal hyra på orten. Som riktvärde har man använt bruksvärdesbegreppet vilket i sin tur i princip bestäms av allmännyttans hyresnivå på den aktuella orten. Om det upptagna värdet av fri bostad understigit bruksvärdet har arbetstagaren upptaxerats och arbetsgivaren fått betala arbetsgivaravgifter på mellanskillnaden.
Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet gör beräkningar som ligger till grund för hyresrekommendationer som i regel har accepterats av skattemyndigheterna. I dessa rekommendationer har man vägt in skillnaden mellan tjänstebostad på landsbygden och allmännyttans bostäder i samhällen och andra faktorer som egen fastighetsskötsel, uppvärmning osv. Vidare har skattemyndigheterna accepterat ett avdrag på 10 % då en tjänstebostadsinnehavare inte har det besittningsskydd andra hyresgäster har. Dessa rekommendationer innebär i regel ett lägre värde på bostadsförmånen än ett jämförbart bruksvärde.
Sedan 1989 gäller nya regler som innebär att RSV fastställer schablonbelopp för lägsta hyra. Detta fastställs för fem olika regioner med olika belopp. Beloppen framräknas med ledning av SCB:s uppgifter för den aktuella regionen vilken oftast är ''Bostad belägen utom tätort med närmaste omgivning''. För denna region saknas statistiskt underlag och därför antas denna vara 90 % av regionen ''Övriga kommuner''. Med detta beräkningssätt värderas tjänstebostäderna oftast till alltför höga hyror.
Möjligheten till jämkning var obefintlig när det nya regelverket trädde i kraft. Inte ens arbetstagare som själv bekostade uppvärmning fick göra avdrag. Detta har emellertid rättats till efter ett meddelande från RSV 1990- 11-30. Möjligheten finns också för arbetstagaren att yrka avdrag på grund av bostadens standard, avstånd till centralort m.m. Arbetstagaren kan alltså i efterhand få ett reducerat hyresbelopp.
Däremot sker uppbörd av preliminär skatt och arbetsgivaravgifter med de ovan nämnda schablonbeloppen som definitivt underlag.
Sammantaget är detta regelsystem alltför oflexibelt och missgynnar de yrkeskategorier som har tjänstebostad framförallt genom att:
1. Beräkningssättet för schablonen i regionen ''Bostad belägen utom tätort med närmaste omgivning'' ger generellt sett allt för höga värden.
2. Ingen hänsyn tas till att hyresgästen inte har besittningsskydd.
3. Hänsyn inte tas till att arbetstagaren oftast får ansvara för fastighetsskötseln själv.
I linje med skattereformens huvudprinciper och de allmänna strävandena att förenkla deklarationerna och granskningsarbetet borde en ny ordning införas där schablonbeloppen reducerades för intrånget i besittningsskyddet, fastighetsskötsel, avstånd till service osv. På så sätt skulle skatteadministrationen minska och arbetstagare med tjänstebostad på landsbygden få en rättvisare behandling.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om beräkning av förmånsvärdet för tjänstebostad.
Stockholm den 26 januari 1993 Kaj Larsson (s) Åke Selberg (s) Inge Carlsson (s) Sinikka Bohlin (s)