Inledning
En översyn och förslag om förbättringar av vårt nuvarande pensionssystem är efterlängtat. Det är bra om riksdagen även kommer med konkreta åtgärder vad beträffar ATP och folkpension. Propositionen om individuellt pensionssparande är en riktig ambition som kommer att förbättra förutsättningarna för personligt ekonomiskt ansvar inför den egna pensionen.
Tyvärr kan man konstatera att propositionen inte kommer i det bästa ekonomiska läget för Sverige. Det är inte sparandet som behöver prioriteras utan snarare produktion, konsumtion och därmed fler arbetstillfällen.
En annan, för min egen del, viktig iakttagelse angående individuellt pensionssparande, är att bankerna kommer att få en starkare ställning. Detta bör särskilt uppmärksammas mot bakgrund av den erfarenhet vi har av bankernas trovärdighet under de senaste åren. Med anledning av detta vill jag aktualisera de krav som alltid ställts på försäkringsbolag med förslagen på bl.a. sundhetskrav, utbildning och försäljningsansvar.
Motiv för pensionssparande
Det är rätt att vi behöver förnyade motiv att pensionsspara, men det får under inga omständigheter bli till priset av ''billig'' marknadsföring som låter presumtiva kunder tro att deras ekonomi räddas genom oövertänkt pensionssparande. Den växande skara av pensionärer som skall ''underhållas'' av en krympande andel aktivt yrkesverksamma kommer att kräva starka motiv för ett större pensionssparande. Därför är målsättningen att få fler människor motiverade till långsiktigt sparande lovvärt. Men det får under inga omständigheter ske till priset av opersonliga försäljningsmodeller. Här ligger en fara, istället för en möjlighet.
Yrkesfolket inom försäkringsbranschen har lärt sig genom både högkonjunktur och lågkonjunktur att trovärdighet och kompetens vinner i längden. Alltså, det bästa motivet för effektivt pensionssparande är en trovärdig yrkeskår som får möjlighet att arbeta på långa avtal.
Sundhetskrav
Det är glädjande att i propositionen konstatera krav på sundhet. De gamla försäkringskraven om skälighet m.m. måste finnas med i ett pluralistiskt pensionssparande. Säkert kan föreslagna pensionssparmodeller behålla tidigare ställda krav. Det är viktigt för en trygg handläggning av kundernas sparmedel. Dessa satsas för lång tid, vilket är målsättningen. Därför krävs det en kontroll av de olika instituten till trygghet för kunderna.
Redan idag finns det uppenbara svårigheter för den enskilde kunden att sätta sig in i samtliga pensionsmodeller. Det måste klart framgå genom lagstiftning att det skall vara kundernas bästa och inte pensionsinstitutens vinster som skall prioriteras. Finansinspektionen måste få större insyn och övergripande ansvar än man haft inom bankväsendet. Det är lovvärt att sundhet värderas högre än konkurrens på felaktiga grunder som t.ex. genom förtal av konkurrenter. Det är en idag oskriven lag inom försäkringsrörelsen att inte tala illa om ett konkurrerande försäkringsbolag.
Utbildning av säljarkår
Den inom försäkringsrörelsen gemensamma utbildningen IFU har genom åren skapat en homogen och välutbildad säljarkår och kunnig försäkringspersonal. En uppluckring av utbildningskraven gör att kompetensen hos personalen blir lägre. Risk föreligger att felaktiga motiv kommer att ligga till grund för tecknande av dessa långsiktiga avtal, vilket kan komma att drabba kunderna 10, 20 eller ännu fler år senare.
Branschen måste ta ett gemensamt ansvar för en skälig kompetens hos sin säljarkår, vilket säkerställs genom lagstadgat krav om viss utbildningsnivå på dem som möter kunder och tecknar avtalen.
Försäljningsansvar
Under en lång tid har vi kunnat glädja oss över ett orubbat förtroende för bankrörelsen. Tyvärr har detta naggats i kanten. Det visar med all önskvärd tydlighet på behovet av klara regler för handläggandet av kunders pengar. Det bankens personal säger till sina kunder har varit trovärdigt, medan försäkringsbranschens säljare fått utstå en kritisk granskning. Det är med blandade känslor vi beslutar om bankstödsnämnd och stödåtgärder för bankerna idag. Försäkringsbolagen är inte klanderfria, men deras säljarkår har ett branschansvar gentemot kunden att avtal som tecknats har långsiktig hållbarhet. Detta måste bevaras och få en fortsatt hög prioritet inom såväl bank- som försäkrings- och övriga pensionssparrörelser.
Avslutningsvis förvånar det mig mycket att bankernas sparmodell motiveras som ''enkel att förstå'' och därmed stark nog som motiv till att teckna pensionsavtal. Försäkringsmodellen med både spardel och riskdel är klart förståelig med ganska enkla pedagogiska hjälpmedel. Det viktigaste är en trovärdig, kunnig och kompetent säljarkår och övrig personal som tillsammans låter oss kunder vara med i ett individuellt pensionssparande.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sundhetsansvaret i individuellt pensionssparande,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående gemensamt utbildningskrav på säljarkåren,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om likvärdig konkurrens mellan olika bolag, institut och bankrörelser.
Stockholm den 13 april 1993 Kenneth Lantz (kds)