Enligt nya regler för bankerna, fastställda av den socialdemokratiska regeringen, skall bankerna numera göra preliminärskatteavdrag på sparkapitalräntor. Detta gäller allt sparande i bank -- även barns sparade slantar.
Bestämmelsen infördes i samband med skattereformen. Trots protester bl a från bankerna under remissbehandlingen ansåg den socialdemokratiska regeringen att barnens sparkapital måste beskattas för att rättvisa skall råda i landet. En liten eftergift gjorde man dock i och med att man satte en nedre gräns på 100 kr. Alla räntor över detta belopp skall preliminärbeskattas med 30 procent.
Under det glada 80-talet har det ju rått en köpfest utan like i vårt land. Människor har lånat för att köpa och man har köpt på kredit med kontokort. Bankerna och finansbolagen har, som man ibland skämtsamt brukar säga, ''kastat'' pengar efter folk.
Många människor -- inte minst ungdomar -- har fått sin framtid förstörd p g a stora skulder som man i många fall inte klarar av att återbetala under sin livstid. Alla är nog överens om att detta inte kan fortsätta, och denna insikt är ju också en del i den nya regeringens strategi för att få Sverige på fötter igen.
Nu gäller det att lära ut fördelarna med att spara. Speciellt viktigt är det att barn och ungdomar får insikten om att det är bättre att spara och ha ett sparmål än att låna och skaffa sig det man önskar på ett lättvindigt sätt. Det må gälla cykel eller moped eller CD-spelare eller annat som kan hägra för barn och tonåringar. Föräldrar och skola m fl kan påvisa fördelarna med att spara innan man köper -- peka på hur kapitalet växer genom ränta och ränta på ränta på sparade medel.
Det gäller alltså att skapa förståelse för sparandet, att återskapa den gamla ''Lyckoslanten-filosofin''. Alla som minns Spara och Slösa förstår vad vi menar.
Vi talar här om normala sparanden av barn och ungdom, d v s konton som består av mindre gåvor från föräldrar, far- och morföräldrar, intjänade slantar på feriejobb, skolsparande -- i den mån det förekommer numera -- och liknande. Genom att bestämma ett lämpligt avvägt gränsbelopp behöver man inte heller ha farhågor för att några större belopp skulle undandras från beskattning genom att t ex föräldrar fördelar kapital på barnen.
Risken finns, att man med nuvarande regler kommer att skapa ett klimat av bristande tro på sparandet och en försämrad skattemoral, vilket är vanskligt när det gäller ungdomar. Det kan visa sig bli ödesdigert för vårt land i framtiden. Det enda rätta måste här rimligen vara att sätta en nedre gräns för beskattning av bankräntor för ungdom. Det skattefria sparandet bör anpassas till gränsen för beskattningsbara inkomster i allmänhet, där hänsyn tas till grundavdrag m m. Som åldersgräns för dessa bestämmelser bör sättas myndighetsåldern 18 år.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att en översyn av reglerna för skatteavdrag på ungdomars sparande görs i enlighet med vad i motionen anförts.
Stockholm den 26 januari 1993 Tage Påhlsson (c) Birgitta Carlsson (c)