Den 1 januari 1991 fick Sverige ett nytt skattesystem. Skattereformen innehåller många förändringar som förbättrar ekonomins funktionssätt och förenklar regelsystemet.
En av de avsedda förenklingarna, som också syftade till ökat privat sparande, var den generella skattesatsen 30 procent på kapitalinkomster. Denna nivå på preliminärskatten dras direkt av den bank som förvaltar kapitalet och minskar alltså den disponibla räntan. Detta skatteavdrag sker idag oavsett om bankkunden är skattskyldig eller inte. Ideella föreningar och andra juridiska personer kan enligt uppgift genom att skaffa sig ett organisationsnummer slippa skatteavdraget.
För mindre och tillfälliga insamlingar utan juridisk person som bulvan dras alltså 30 procent av ränteintäkterna idag av och tillfaller statskassan. Detta ger orimliga konsekvenser för t.ex. skolklasser som samlar in och sparar pengar till en skolresa och andra tillfälliga men högst ideella projekt.
Mitt förslag är att endast skattskyldiga personer och företag belastas med detta avdrag för preliminärskatt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Riksskatteverket bör få i uppdrag att utfärda föreskrifter i syfte att hindra att preliminärskatt dras av på kapitalinkomster för icke skattskyldiga.
Stockholm den 26 januari 1993 Henrik Landerholm (m)