1. Nya former för förvaltning och organisation av det privata pensionssparandet
Den aktuella propositionen innehåller olika förslag till förändringar av det privata pensionssparandet. Förutom förslag om utökade möjligheter till privat pensionssparande innehåller propositionen även förslag om ändrade skatteregler för det privata pensionssparandet.
Det råder inte någon tvekan om att de nu aktualiserade förslagen på pensionsområdet innebär en omfattande reformering av en viktig komponent i det samlade pensionssystemet. Mot bakgrund av att det offentliga pensionssystemet (folkpension och ATP) är föremål för utredning anser vi socialdemokrater att det är högst olämpligt att nu aktualisera förändringar av både formerna för och vissa skatteregler för det privata pensionssparandet. Dessa frågor bör hanteras i ett sammanhang tillsammans med en framtida omläggning av det offentliga pensionssystemet.
Till detta kommer att såväl Lagrådet som ett betydande antal remissinstanser har riktat allvarlig kritik mot förslaget. Tunga remissinstanser som t.ex. Riksbanken och Riksgäldskontoret avstyrker förslaget.
Vi socialdemokrater har emellertid i grunden en positiv syn på förslaget att utvidga det privata pensionssparandet till andra former och institutioner än traditionella försäkringsbolag. Denna nyordning kan enligt vår bedömning bidra till att öka konkurrensen i den finansiella sektorn och öka effektiviteten i förvaltningen av pensionskapitalet.
2. Beskattning av pensionssparandet
Det är ett faktum att pensionssparandet är utomordentligt gynnat i beskattningen i förhållande till andra sparformer, särskilt i jämförelse med banksparande och andra former av direkt sparande. Denna beskrivning får också stöd i propositionen. Nuvarande beskattningsprinciper för pensionssparandet infördes under en period med ett större behov av ett privat pensionsskydd än idag när stora löntagargrupper har både ATP och olika tjänstepensioner. Motiven för att skattemässigt gynna pensionssparandet i förhållande till annat hushållssparande är därför inte lika starka i dag som tidigare.
Det finns också vissa fördelningspolitiska argument mot att kraftigt gynna pensionssparandet i beskattningen eftersom detta sparande alltjämt är koncentrerat (till antal och nyteckning) till grupper med höga inkomster. Nuvarande beskattning av pensionssparande bidrar till en kraftig stimulans av indirekt ägande av förmögenheter som kan verka snedvridande på kapitalmarknaden och försämra marknadens funktionssätt.
Genom en otillräcklig konkurrens på marknaden har en del av dessa skatteförmåner också tillfallit förvaltarna av pensionssparandet vilket i sin tur kan ha begränsat intresset för att pressa branschens administrationskostnader. Stora brister i den skattemässiga neutraliteten leder i regel till att sparandets inriktning främst styrs av skatteskäl vilket bidrar till en ineffektiv kapitalanvändning. Med hänsyn till det mycket höga hushållssparandet är det inte heller motiverat att skattevägen införa nya sparstimulanser.
I propositionen föreslås dels att nuvarande principer för beskattning av privata pensionssförsäkringar utvidgas till det individuella pensionssparandet och dels en skattesänkning på både privat pensionssparande och kapitalförsäkringar.
Det finns starka statsfinansiella argument mot sådana ofinansierade skattesänkningar. I motsats till regeringen anser vi nämligen att såväl utvidgningen av avdragsrätten vid individuellt pensionssparande som sänkningen av både avkastningsskatten och skatten på kapitalförsäkringar innebär ett skattebortfall. Effekterna av dessa förslag blir därför en ökning av budgetunderskottet och ett större upplåningsbehov för staten.
Det är möjligt att samma skatteregler i framtiden ska gälla för nuvarande sparande i pensionsförsäkringar och ett individuellt pensionssparande av den typ som föreslås i propositionen. Men på grundval av tidigare redovisade argument anser vi att en sådan likformighet i beskattningen bör ske till lägre skatteförmåner för pensionssparande i sin helhet.
I ett långsiktigt perspektiv finns det alltså principiella skäl för att minska dagens skatteskillnader mellan pensionssparandet och övrigt hushållssparande. En förändring av beskattningen med denna inriktning kan tekniskt utformas på flera olika sätt, vilket inte närmare behöver utvecklas i denna motion.
Med hänsyn till dessa skäl avvisar vi förslaget att utvidga nuvarande skatteavdrag till det individuella pensionssparandet och att sänka avkastningsskatten från 10 % till 9 %. Som en konsekvens av detta föreslår vi att skatten på kapitalförsäkringar skall vara 25 %.
3. Skatteunderlaget för avkastningsskatten på pensionssparande
I dag utgör den faktiska avkastning (nettovinsten) skattebasen för avkastningsskatten på pensionssparandet. Regeringen föreslår nu att skattebasen i framtiden skall beräknas på ett schablonmässigt sätt.
Vi inser de fördelar i form av ökad skattemässig likformighet mellan olika typer av pensionskapital och en ökad förenkling som blir effekten av den föreslagna schablonmetoden i beskattningen.
En schablonmässig beräkning av skattebasen är emellertid i regel också förenad med vissa nackdelar. Något undantag så vitt avser dessa effekter har, enligt vår bedömning, inte heller den föreslagna schablonmetoden. Under perioder med låg faktisk avkastning i förhållande till statslåneräntan, som används för att bestämma den schablonmässiga avkastningen, blir beskattningen för hög vilket kan leda till vissa likviditetsproblem för den skattskyldige. Och omvänt blir beskattningen för låg när den faktiska avkastningen överstiger statslåneräntan.
Det är svårt att bedöma om den föreslagna metoden generellt sett innebär en skärpt eller lägre skatt på det aktuella pensions- och försäkringssparandet. Den nuvarande statistiken ger dessvärre inte heller möjligheter att utifrån historiska data jämföra effekterna av den nuvarande och den föreslagna beskattningsmetoden.
I princip innebär metoden ett ökat skatteuttag på bolag som har en stor andel tillgångar, t.ex. fastigheter, vars avkastning till väsentlig del utgår i form av värdestegring och som genom en uppskjuten beskattning av dessa vinster erhåller stora räntefria skattekrediter. Bolag som har en stor andel fastigheter med långa innehavstider skulle därför genom övergången till den föreslagna schablonmetoden få en skärpt beskattning.
Eftersom det i propositionen saknas belysning av effekterna på fasighetsmarknaden vid en förändring av beskattningsmetoden utgår vi från att utskottet får möjlighet att ytterligare analysera denna fråga. En annan konsekvens av den föreslagna schablonmetoden är att det inte utgår någon skatt på enskilda affärer eller omplaceringar av olika tillgångar i de bolag som förvaltar pensionssparande. Detta försämrar visserligen beskattningens träffsäkerhet men bidrar till att minska avkastningsskattens inlåsningseffekter på marknaden.
När vi gör en samlad bedömning av för- och nackdelar med den föreslagna schablonmetoden anser vi att övervägande skäl talar för att införa denna metod. Vi tillstyrker således propositionens förslag om en schabloniserad beräkningsmetod för avkastningsskatten men föreslår att den nuvarande skattesatsen på 10 % för privata pensionsförsäkringar behålls liksom nuvarande skattesats på 25 % för kapitalförsäkringar (K-försäkringar).
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår den del av proposition 1992/93:187 som handlar om ett individuellt pensionssparande utan försäkringsinslag,
2. att riksdagen beslutar att avkastningsskatten på privata pensionsförsäkringar (P-försäkringar) tas ut med 10 % och att skatten på kapitalförsäkringar även i fortsättningen skall vara 25 %.
Stockholm den 13 april 1993 Lars Hedfors (s) Bo Forslund (s) Anita Johansson (s) Bruno Poromaa (s) Yvonne Sandberg-Fries (s) Gunnar Nilsson (s) Sverre Palm (s) Karl Hagström (s) Martin Nilsson (s) Inger Lundberg (s)