Vi har tidigare påpekat att det är nyföretagandet som är ekonomins spjutspets mot framtiden och att det är i småföretagen som de nya möjligheterna och jobben finns. Småföretagare har många legitima utmaningar: konkurrenter, marknadskrafter, finansiering, m m. De ska väl rimligtvis inte motarbetas av staten också genom ett horribelt skattetryck och skatteregler som få människor förstår sig på!
Den som satsar pengar och startar ett eget företag (enskild näringsverksamhet eller handelsbolag) betalar idag mellan 50 och 64% i skatt på avkastningen på det satsade kapitalet, eftersom hela förräntningen beskattas som inkomst av näringsverksamhet. Är det riktigt klokt när samma person hade, om pengarna satts in på bank, betalat 30% skatt i inkomstslaget kapital? Med lägre risk...
SOU 1991:100 (Neutral företagsbeskattning) innehåller många viktiga synpunkter på bristerna i dagens system. Utredningen rekommenderade att de nya reglerna skulle införas 1 januari 1993, men krispaket efter krispaket har inneburit förseningar. Det är av största vikt att regeringen presenterar en proposition genast, en som hjälper småföretagarna mycket mer än betänkandet föreslår.
Ny demokratis minimikrav som följer är av största vikt för alla medborgare, inte bara för de 300.000 egenföretagare som har totalt 45.000 anställda, eller för de 290.000 män och kvinnor som arbetar i företag med färre än 10 personer. Vi måste stärka de mindre företagen för att få dem att expandera, anställa människor, och få fart på Sverige nu!
Frågor som nu ligger hos Finansdepartementet (SOU 1991:100) samt våra krav på förbättringar angående beskattningsneutralitet:
Avkastning på satsat kapital
Förslaget innebär att avkastningen på satsat kapital skall beskattas som kapitalinkomst. ''Räntan'' skall anses vara statslåneräntan minus två procent av kapitalunderlaget.
Bättre: Höj räntesatsen. Eftersom statslåneräntan plus fem procent används vid beräkningen av den s k normalutdelningen i fåmansbolag finns ingen anledning att behandla enskilda näringsidkare sämre.
Avsättning till expansionskonto
Förslaget innebär att de pengar som företagaren inte tar ut ur verksamheten för sitt och sin familjs dagliga upphälle ska kunna sparas i rörelsen, genom att överskottet avsätts till ett expansionsmedelskonto. Den del som företagaren tar ut beskattas som vanligt med inkomstskatt och egenavgifter. På avsättningen till expansionskontot utgår samma skatt som för aktiebolagen, dvs 30%. När företagaren använder expansionsmedlen skall han betala inkomstskatt med i vissa fall över 50% marginalskatt. Egenavgifter tas inte ut, men beloppet är inte förmånsgrundande, dvs han får lägre ATP m m.
Bättre: En minskning av expansionsmedlen skall beskattas som inkomst av näringsverksamhet, och den betalda näringsskatten på 30% får räknas av från egenavgifter och inkomstskatt. Därigenom blir villkoren ungefär lika som för aktiebolagsägare. Vid en eventuell övergång till aktiebolag bör medel på expansionskontot givetvis få omvandlas till aktiekapital.
Negativt eget kapital
Om det egna kapitalet i verksamheten är negativt skall en schablonmässigt beräknad ränta tas upp som inkomst i näringsverksamheten. En näringsverksamhet med negativt eget kapital, som inte beror på underskott, anses alltså ha lånat ut pengarna till privatdelen.
Bättre: Reglerna behövs inte därför att vanliga bokföringsregler innebär att skulder skall tas upp i den del där de rätteligen hör hemma.
Underlaget för avsättning till skatteutjämningsreserv
Enligt förslaget skall negativt eget kapital påverka det kapitalunderlag som skatteutjämningsreserven skall beräknas på. Avsättning till skatteutjämningsreserven får göras med 30% av det egna kapitalet. De företagare som sedan gammalt har ett negativt eget kapital saknar alltså möjlighet att utnyttja denna reserveringsmöjlighet. Enligt utredningsförslaget skall tillskott under året behandlas som en skuld vid beräkningen av skatteutjämningsreservunderlaget. Detta kan medföra orimliga konsekvenser som den enskilda näringsidkaren ofta inte har någon möjlighet att undvika.
Bättre: Gamla negativa kapitalunderlag nollställs vid beräkningen av skatteutjämningsreserven i samband med att förslagen införs. Tillskott ska inte anses som skuld.
Fastigheter
Reavinst vid försäljning av fastigheter som används i rörelsen skall tas upp som intäkt av näringsverksamheten -- innebärande att vinsten beskattas med upp till 64%.
Bättre: Beskattningen av fastigheter ligger kvar i inkomstslaget kapital.
Förenkla förändringarna
Även på området kunniga personer anser att förslaget från utredningen är mycket komplicerat. En självklar utgångspunkt måste ju vara att egenföretagarna skall kunna förstå de skatteregler de berörs av och tillämpa dem utan experthjälp. Egenföretagarna sköter i stor utsträckning sina egna deklarationer och avses så kunna göra.
Ett sätt att åstadkomma en förenkling är att slopa förslaget till den negativa räntefördelningen och att nollställa det egna kapitalet vid beräkningen av skatteutjämningsreserven när förslaget införs.
Statens kostnad för neutral företagsbeskattning: Enligt Finansdepartementet skulle det innebära 2,5 miljarder kronor i direkt bortfall av skatteintäkten att ge egenföretagarna samma skattevillkor som aktiebolagen. Om man jämför det beloppet med sänkningarna av arbetsgivaravgifterna (som har fått brett stöd) så kan man likställa ovanstående reformer med att sänka arbetsgivaravgifterna för alla företag med 2/3 procentenheter. Extra intäkter på grund av ett vänligare småföretagarklimat är inte beräknade.
Andra viktiga småföretagarfrågor som regeringen sitter på: Flera av dessa behandlas i SOU 1992:67.
Kvittning
Återinför möjligheten att kvitta underskott i näringsverksamhet mot tjänste- och kapitalinkomster. Det är, som vi har tidigare påpekat, det enklaste och bästa sättet att stödja dem som sakta vill ''smyga igång'' en verksamhet. Att staten endast beskattar det sammanlagda överskottet av en persons inkomst är inte mer än rimligt.
Periodiseringsfonder
Periodiseringsfonder bör införas där företagen skattefritt kan reservera 30% av årsvinsten under maximalt sex år. Om medlen i fonden räntebeläggs får räntan givetvis inte vara så hög att de avskräcker de mindre företagen från att utnyttja periodiseringsfonden. När periodiseringsfonderna införs så bör företagen kunna skriva av 100% av en investering direkt, mot upplösning av de reserverade medlen. På det viset kan små företag själva spara vinsten till framtida investeringar och bli mindre beroende av externa finansiärer som banker eller riskkapitalbolag.
Lönereserv
Företagen bör få reservera 30% av en lönesumma upp till 90 basbelopp (ungefärlig lönekostnad för 10 anställda). Sätt ett tak på 5 basbelopp per anställd för att undvika missbruk. På det viset har de minsta företagen en buffert att luta sig mot i lågkonjunktur, och soliditeten i företagen ökar.
Låna inbetalning av skatt
Företag har idag upplösta lagerreserver och resultatutjämningsfonder som skall, enligt tidigare beslut, beskattas under de närmaste tre åren. Det ligger ett förslag i regeringens budgetproposition att enskilda näringsverksamheter och handelsbolag ska få ett års uppskov, ett skattebortfall på 430 miljoner. Vi anser att aktiebolagen bör få skjuta upp betalningarna gentemot ränta baserad på en ett-års statsskuldväxel. En inbetalning har redan gjorts, under 1992 års taxering. Staten räknade med att företagen (alla former) skulle betala in 5,8 miljarder per år. Denna fruktansvärda likviditetsindragning sker mitt under den värsta ekonomiska krisen i modern tid. Om företagen får möjligheten att skjuta på inbetalningen mot skälig ränta får de andrum, utan att staten förlorar intäkter.
Avskrivningsmöjligheter för valutaförluster
Nu när kronan flyter har ett nytt problem uppstått: Enorma valutaförluster. Företag bör få skriva av valutaförlusterna över 5 år (20% regeln) för att förhindra tvångslikvidationer. Syftet här är inte att sänka skatten, men att bromsa konkurser.
Statens kostnad för ovanstående åtgärder:
Möjligheten att kvitta underskott av näringsverksamhet mot inkomst av tjänst beräknas orsaka ett skattebortfall på 0,4 miljarder kronor det första året.
Periodiseringsfonderna kostar uppskattningsvis 2,3 miljarder det första året.
Beräkningar görs av lönereserven.
Inbetalningsförskjutningen, som är frivillig, innebär att företagen betalar ränta. Inga tillgångar skrivs ner.
Spin offeffekterna är svåra att kvantifiera. Internationella erfarenheter och klassisk makroekonomi pekar på att det land som stimulerar entreprenörer vinner både det korta och långa loppet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avkastningen på satsat kapital bör beskattas som kapitalinkomst vad gäller egenföretagare,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att beskattningen av egenföretagares avsättning till expansionskonto bör likställas med vad som gäller för aktiebolag,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att vad gäller egenföretagare ta bort reglerna om den schablonmässigt beräknade räntan då det egna kapitalet i verksamheten är negativt.
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kapitalunderlag för beräkning av skatteutjämningsreserv bör nollställas i samband med förslagens införande,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om beskattning av reavinst vid försäljning av fastigheter,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kvittning av underskott i näringsverksamhet mot tjänste- och kapitalinkomster,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av periodiseringsfonder,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ge företag möjlighet till en viss avsättning av lönesumman till en obeskattad lönereserv,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att företag skall ha möjligheten att skjuta på inbetalningen av skatten från upplösta lagerreserver och resultatutjämningsfonder mot ränta,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att företag skall kunna periodisera valutaförluster.
Stockholm den 15 januari 1993 Ian Wachtmeister (nyd) Bengt Dalström (nyd) Robert Jousma (nyd) Peter Kling (nyd) Laila Strid-Jansson (nyd) Simon Liliedahl (nyd) Arne Jansson (nyd)