Skogen och skogsindustrin är den viktigaste näringsgrenen när det gäller våra affärer med utlandet. Branschen är därför i hög grad avgörande för den svenska välfärden. Vi måste ge denna näring som är baserad på förnybara råvaror sådana förutsättningar att den uthålligt och effektivt kan fortsätta att lämna ett stort bidrag till vår gemensamma försörjning.
Skatterna minskar utbudet av virkesråvara
I Sverige har vi världens högsta priser på virkesråvara. Det beror till stor del på de olikheter som finns inom inkomst- och kapitalbeskattningsområdena mellan skogsbruket och andra inkomst- och förmögenhetskällor.
De höga virkespriserna gör i sin tur att vi har en för liten skogsindustri med hänsyn till skogens resurser. Med tanke på att tillväxten är ca 50 procent högre än avverkningarna och Sverige har ett mycket effektivt skogsbruk, borde det vara möjligt att sänka virkespriserna om snedvridande regler på bl.a. skatteområdet togs bort.
Den viktigaste orsaken till det låga utbudet och de höga virkespriserna är att ''skogsräntan'', dvs. den del av skogens tillväxt som är möjlig att avverka, inte beskattas på samma sätt som annan ränta. I själva verket betalar en skogsägare ingen inkomstskatt förrän han avverkar. I inkomstskattehänseende är det förmånligare att ha sina pengar i skogen i stället för på banken, där man inte kan undvika beskattningen genom att låta räntan stå kvar på bankkontot. Detta innebär i sin tur att en skogsägare med andra inkomster inte har anledning att avverka förrän han behöver pengarna. Så länge han eller hon klarar sin försörjning genom andra inkomster är det lönsammast att låta ''skogsräntan'' stå kvar i skogen obeskattad.
Arvs-, gåvo- och förmögenhetsbeskattningen
Arvs-, gåvo- och förmögenhetsskatten är till stora delar avskaffad för så kallat arbetande kapital. Det innebär en mycket lägre skatt om man har sin förmögenhet i skogen än om man har sina pengar på banken.
Kombinationen av dessa skatteregler och att ''skogsräntan'' är obeskattad så länge man inte avverkar gör att avverkningsbenägenheten hos olika grupper, framför allt pensionärer (en allt större ägarkategori), blir mycket liten. Samhällets budskap till pensionerade skogsägare är att ''avverka så litet som möjligt'' och ''sälj för all del inte din skogsfastighet om du vill föra över så stor del av din förmögenhet som möjligt till dina barn''.
Förslag till åtgärder
Det är növändigt att införa en neutralitet i beskattningen av ''skogsräntan'' samt arvs-, gåvo- och förmögenhetsbeskattningen. Det skulle öka benägenheten att avverka mogen skog och öka effektiviteten i skogsbruket.
En neutral arvs-, gåvo- och förmögenhetsbeskattning kan, utan någon omfattande utredning, införas medan en neutralitet i inkomstbeskattningen fordrar ett mer omfattande utredningsarbete. Regeringen bör snarast ta initiativ till nämnda förändringar för att öka utbudet av skogsråvara vilket också skulle sänka virkespriserna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inkomstbeskattningen inom skogsbruket,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arvs-, gåvo- och förmögenhetsbeskattningen inom skogsbruket.
Stockholm den 26 januari 1993 Alf Eriksson (s) Lisbeth Staaf-Igelström (s)