Restaurangbranschen har fortsatta ekonomiska problem bl.a. på grund av de negativa konsekvenserna som följd av beslutet att beskatta och avgiftsbelägga kostförmåner för anställda.
Från 1990 till 1992 har det antal personer som utnyttjar personalrestauranger minskat med 23 procent. Antalet personer som äter på öppna restauranger har minskat med 13 procent. Samtidigt har det antal som äter mat hemifrån ökat med 23 procent.
Omsatt i absoluta tal innebär förändringarna att ungefär 300.000 förvärvsarbetande har slutat att äta lunch i personalmatsal eller på restaurang. Det gör en sammantagen nedgång i antal gäster med ca 20 procent.
Antalet personer som erhåller kuponger som kostförmån har under perioden 1990--92 minskat från 800.000 till ca 200.000.
Offentliganställda och låginkomsttagare samt anställda i småföretag har i större utsträckning än övriga slutat att äta i personalmatsalar och restauranger. Detta har givetvis lett till stora förändringar i svenskarnas kostvanor. Många av dessa äter mindre näringsrik kost under arbetsdagen och det påverkar hälsan, prestationsförmågan och trivseln på arbetsplatserna.
Följande kalkyl kan göras avseende de statsfinansiella effekterna av avskaffade sociala avgifter för måltidsförmåner:Inkomstbortfallet har av riksdagens skatteutskott för 1991 uppskattats till 1,2 Mdr kr. Eftersom det skett en markant nedgång är intäkten för 1992 förmodligen betydligt lägre.Om 2/3 av de 300 000 personerna som slutade äta lunch på restaurang eller i personalmatsal återfår sina subventioner (40 procent av 45 kr per arbetsdag) ger detta ökad inkomstskatt. +285 Mkr Omsättningen i branschen ökar med 1,9 Mdr kr, varav moms +360 Mkr (Bolagsskatten beräknas bli neutral i sammanhanget, genom att ökad vinst i restaurangbranchen motsvaras av minskad vinst i de företag som ger kostförmåner.)30 procent av omsättningen i denna typ av företag och vid marginalförsäljning är personalkostnad. Den ökade omsättningen ger därför ökade stadsinkomster i form av inkomstskatt och sociala avgifter. +280 Mkr Kostnaderna för arbetslösa minskar också i motsvarande mån, här uppskattat till halva lönekostnaden +140 Mkr
Total inkomst för staten 1,065 Mdr kr
Kalkylen bygger på att arbetsgivarna är beredda att lämna ytterligare lunchförmåner om de sociala avgifterna tas bort. Enligt undersökningar torde detta var fallet, bl.a. på grund av dålig lönsamhet i företagens personalmatsalar. De som slutade med kupongerna är beredda att gå tillbaks om de sociala avgifterna slopas.
Ätandet i restauranger och personalmatsalar kan rimligen inte minska med närmare 20 procent, vilket det de facto gjort, utan några som helst effekter på folkhälsan, trivseln i arbetet och nivån på produktiviteten. Sammantaget med vad som sägs i denna motion och med vad som tidigare sagts i ärendet finns det starka skäl för att snabbt ta bort beskattningen av löntagarnas kostförmåner samt de sociala avgifterna som är knutna till dessa.
Vi hoppas nu att riksdagen snarast beslutar att återgå till den tidigare beskattningen när det gäller kostförmåner, eftersom det uppenbarligen finns ett brett stöd för detta hos politiker i Moderaterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Ny demokrati. Dessutom stödde även Kds detta krav när partiet stod utanför riksdagen, och vi hoppas givetvis att partiet inte ändrat åsikt nu när de sitter i regeringen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen snarast upphäver beskattningen av löntagarnas kostförmåner och därmed de sociala kostnader som är knutna till subventioneringen av måltiderna,
2. att riksdagen, om yrkande 1 inte bifalls, beslutar att kostförmånerna skall befrias från de sociala kostnader som är knutna till dessa.
Stockholm den 20 januari 1993 Peter Kling (nyd) Kenneth Attefors (nyd) Bert Karlsson (nyd) Dan Eriksson (nyd) i Stockholm