Den ekonomiska situationen i landet har lett till att många familjer drabbas mycket hårt av nedskärningar. Arbetslösheten inom industrin och andra delar av arbetsmarknaden stiger på ett sätt, som saknar motstycke, i varje fall efter 1930-talet. Alltfler familjer, som har skött sina åtaganden gentemot banker och andra kreditgivare perfekt, riskerar i en del fall att hamna i ekonomiska svårigheter och få lämna sina hem.
Samma situation gäller i många företag, särskilt de mindre. Vi har hamnat i en situation, där besparingar kombinerade med inkomstförstärkningar är nödvändiga för att få ner underskottet i statens finanser och därmed också få ner räntan till en normal nivå. Detta är nödvändigt för att skapa förutsättningar för ny sysselsättning, rimliga hyror m.m. Men redan förut svaga grupper får bära en för stor del av bördan. Och konsumtionen sänks på ett sätt som i sin tur leder till ytterligare arbetslöshet.
En av orsakerna till den katastrofala utvecklingen av ekonomin är de felaktiga fastighetsspekulationer som gjordes i många banker och företag. De som deltagit i dessa spekulationer är många, men de utgör ändå en liten grupp i samhället.
Nu får tyvärr nästan alla vara med och betala notan. Det drabbar dem med små ekonomiska marginaler och dem som blir arbetslösa särskilt hårt och det är fruktansvärt orättvist! De skötsamma får betala kalaset, medan många, som har deltagit i spekulationerna, har blivit belönade på ett, minst sagt, stötande sätt genom s.k. fallskärmsavtal.
Det har visat sig, att det är nästan omöjligt att upphäva avtalen, trots att det råder stor enighet om att de i många fall är både oskäliga och stötande. I de flesta fall har dessa avtal träffats inom banksektorn.
Vi behöver i dag en allmän uppställning för att rädda jobben och välfärden. I det läget måste vi åtgärda denna typ av stötande orättvisor. En väg att gå, antagligen den enda möjliga, är via beskattningen. Denna väg att komma tillrätta med problemet bör utredas.
Exempel: Alla s.k. fallskärmsavtal/avgångsvederlag, som det har träffats uppgörelse om efter den 1 januari 1988 och där summan ligger över 7,5 basbelopp per år (engångsbelopp omräknas), beskattas på följande sätt: En person som slutar efter 12 års anställning och som är över 55 år får uppbära en pension på 70 % av förutvarande lön, vilken beskattas efter ordinarie regler. På summor därutöver uttas en marginalskatt på 90 %. Förvärvsinkomster utöver pensionen inräknas i underlaget på sådant sätt att pension och lön samordnas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att beskattningen av s.k. fallskärmsavtal och avgångsvederlag bör utredas.
Stockholm den 25 januari 1993 Bo Finnkvist (s) Elvy Söderström (s) Johnny Ahlqvist (s) Björn Ericson (s)