I de fall en försäkringstagare till en pensionsförsäkring inte har efterlevande minderåriga barn eller make/maka övergår de rättigheter som är förknippade med försäkringen till försäkringskollektivet. Detta gäller nyare pensionsförsäkringar.
De nya reglerna har motiverats med krav på en rättvis beskattning. De utgör emellertid en betydande inskränkning i enskilda människors äganderätt. Lagstiftningen bör därför ändras, så att även försäkringstagare till pensionsförsäkringar utan minderåriga barn eller make/maka skall ha rätt att insätta förmånstagare med motsvarande rättigheter som för de nu nämnda kategorierna.
De nu nämnda reglerna har dessutom andra negativa effekter. Många unga gifter sig betydligt senare i dag än tidigare. Visserligen är säkerligen många av dem medvetna om att försäkringssparande blir lönsammare ju tidigare det påbörjas men den bristande rätten att inte få sätta in förmånstagare gör att de avstår helt eller endast avsätter små summor till pensionsförsäkringar. Detta är olyckligt vid en eventuell övergång till pensionssystem enligt livsinkomstprincipen och större frivilliga inslag, när det gäller pensionssparandet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rätten att insätta förmånstagare till pensionsförsäkringar.
Stockholm den 25 januari 1993 Margit Gennser (m)