Möjlighet till rabatterade förmånsvärden för vissa tjänstebilsinnehavare, som t ex taxiägare och andra egenföretagare som inte kan avstå tjänstebilsrätten för sin förvärvsverksamhet, bör finnas.
Reglerna för beskattning av tjänstebil bör utformas så att de främjar resurshushållning och god miljö. Användningen av kollektiva transportmöjligheter bör stimuleras framför bilen när det är möjligt. För att främja en sådan inriktning av trafikpolitiken måste beskattningen i samband med tjänstebil vara skärpt. I annat fall bidrar skattereglerna till att stimulera till ett överutnyttjande av bilen.
Beskattningsreglerna måste utgå ifrån att tjänstebilen används till alldeles övervägande del i tjänsten. Det får inte vara ekonomiskt fördelaktigt att inneha tjänstebil med avsikt att använda den som privatbil till största delen. Det främjar inte de miljö- och trafikpolitiska målen. Därför måste med nödvändighet förmånsvärdet för tjänstebil sättas högt.
Dagens regler som inte tar någon hänsyn till hur lång årlig körsträcka man använder bilen privat missgynnar egenföretagare, som t ex taxibilsägare, som verkligen använder bilen till övervägande del i tjänsten och som inte har möjlighet att välja bort tjänstebilen för sin direkta försörjning.
En taxibilsägare som använder sin bil i taxirörelse får i dag ta upp fullt förmånsvärde som efter skatteomläggningen höjts kraftigt. Oavsett om en taxibilsägare har ytterligare en bil för privat bruk belastas vederbörande med samma höga förmånsvärde. Reglerna är också utformade så att endast en mycket liten körsträcka privat medför att fullt förmånsvärde skall gälla.
Detta är inte rimligt och missgynnar småföretagsamheten och egenföretagandet. Det kan också utgöra ett hot mot den mycket viktiga samhällsfunktionen som t ex taxiverksamheten är, inte minst i glesbygden. Det är också ett hinder för att ytterligare justera skattereglerna efter de miljö- och trafikpolitiska målen.
För att undvika detta och främja en miljövänlig trafikutveckling och småföretagandet måste det öppnas en möjlighet i skattelagstiftningen för taxeringsmyndigheterna att medge lägre förmånsvärde för de kategorier tjänstebilsinnehavare, som t ex taxibilsägare och egenföretagare under förutsättning att de klart kan verifiera användningen av bilen. Taxeringsmyndigheterna bör i sådana fall kunna göra mer flexibla bedömningar med utgångspunkt från ett högt förmånsvärde men med beaktande av redovisat utnyttjande. Regeringen bör pröva förutsättningarna för och konsekvenserna av en förändring av beskattningsreglerna för innehav av tjänstebil i enlighet med vad som anförts i motionen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om beskattningsreglerna för innehav av tjänstebil.
Stockholm den 25 januari 1993 Agne Hansson (c) Rune Thorén (c)