Den ekonomiska utvecklingen i Sverige ökar betydelsen av att bestämmelserna om beskattning av företag är rätt utformade. Det är väsentligt att dessa regler gynnar tillväxt och nyföretagande. Skattereglerna bör stimulera till investeringar, ge rimliga villkor för nystartade företag och behandla företag lika oavsett företagsform. Vidare bör skatteregler som motverkar sparande och försvårar generationsskiften i företag avskaffas. Skattereglerna bör -- liksom all annan lagstiftning -- ge förutsägbara effekter. Härav följer att bestämmelserna bör vara klara och enkla. De skattskyldiga bör alltid kunna bedöma de skattemässiga konsekvenserna av sitt handlande.
Egenföretagarnas beskattning
Företag bör beskattas lika, oavsett företagsform. De idag gällande reglerna uppfyller inte detta krav då de missgynnar enskild näringsverksamhet i förhållande till verksamhet som bedrivs i aktiebolag. I betänkandet Neutral företagsbeskattning (SOU 1991:900) ges förslag till ändringar av reglerna om beskattning av egenföretagare. Förslaget syftar till att minska skillnaderna i behandlingen av egenföretagare och aktiebolag. De frågor som tas upp nedan knyter i huvudsak an till det som diskuteras i förslaget.
Vid inkomstberäkningen gäller idag olika regler för enskild näringsverksamhet och verksamhet som bedrivs i aktiebolag. Genom att enskild näringsverksamhet delas in i förvärvskällor begränsas möjligheterna att kvitta överskott och underskott mot varandra. I ett aktiebolag utgör all verksamhet en och samma förvärvskälla. Denna skillnad utgör en diskriminering av enskilt bedriven näringsverksamhet. Indelningen i förvärvskällor bör därför avskaffas.
Utgångspunkten vid beskattning av egenföretagare bör vara att egenföretagaren följer bokföringslagens bestämmelser och att dennes redovisning skall ligga till grund för bokföringen. Tillgångar och skulder skall redovisas i näringsverksamheten om den hör hemma där. Med den utgångspunkten behövs inga regler som fördelar ränta från den privata sfären till näringsverksamheten.
För att enskild näringsverksamhet skall kunna växa med egna medel bör det finnas en möjlighet att fondera en del av vinsten i verksamheten. Om de fonderade medlen minskar är det naturligt att minskningen av de fonderade medlen behandlas som inkomst av näringsverksamhet, vilken grundar avgifter och förmåner. Om egenföretagaren vill byta verksamhetsform och exempelvis väljer att överföra verksamheten till ett aktiebolag, är det rimligt att de fonderade medlen får flyttas över till aktiebolaget för att där få karaktär av enkelbeskattat kapital. En sådan ordning skulle underlätta omstruktureringen av enskilt bedriven näringsverksamhet.
De ovan beskrivna förändringarna i reglerna om beskattning av egenföretagare är några -- mycket väsentliga -- steg mot en likabehandling av enskild näringsverksamhet och verksamhet bedriven i aktiebolag. Vad här anförts om egenföretagares beskattning bör ges regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ändrade regler för beskattning av egenföretagare.
Stockholm den 25 januari 1993 Kenth Skårvik (fp) Sten Svensson (m) Rune Backlund (c)