Trots skattereformens intentioner att skapa beskattningsmässig neutralitet mellan olika inkomstslag finns det fortfarande stora brister i systemet.
En sådan brist är beskattningen av bilförmåner. Det saknas sålunda en rimlig relation mellan hur mycket en tjänstebil används privat och i tjänst. Kostnaden är densamma oavsett hur många mil en tjänstebilsförmånstagare kör. Kör man mycket i tjänsten, lönar det sig inte att ha tjänstebil. Då är det bättre att använda den egna bilen. Åker man däremot lite i tjänsten lönar det sig med tjänstebil.
Alla driftskostnader för en tjänstebil, som t.ex. bensin, försäkringar, reparation, underhåll, ja, till och med tvätt och städning belastas arbetsgivaren och är för denne avdragsgilla. Förutsättningen är att bilen utgör inventarium i den skattskyldiges verksamhet eller har hyrts (leasats) för användning i verksamheten. Denna schablonregel gäller oberoende av om bilen helt eller delvis används i verksamheten. Härigenom undandrar sig den som har leasingbil en viktig finansiering av de sänkta inkomstskatterna, nämligen momsbeläggningen av bensinen. Eftersom momsen på bensinen faller på arbetsgivaren, som drar av denna mot ingående moms, deltar inte de med bilförmåner i denna del av skattereformens finansiering.
Den anställde, d.v.s. den som åtnjuter bilförmånen, beskattas för denna förmån efter samma regler oavsett om arbetsgivaren leasat bilen eller ej. Skattemyndigheterna tillåter en extrautrustning upp till 20 000 kronor i bilen, utan att förmånsvärdet höjs. Värdet av bilförmån beräknas efter schablonmässiga grunder. Även om den fasta kostnaden för denna bilförmån är relativt hög leder konstruktionen till absurda resultat. Skattepåföljden kan typiskt röra sig om påförda inkomstbelopp på mellan 3 000 och 4 000 kronor i månaden, så att nettokostnaden efter skatt blir 1 500 till 2 000 kronor i månaden.
Eftersom den fasta kostnaden är hög, men marginalkostnaden för att använda bilen noll, stimuleras bilåkandet på ett orimligt sätt. Det gäller ju att köra in de höga fasta kostnaderna. För alla andra än förmånstagaren leder systemet till nackdelar. Vi får högre kostnader för att finansiera skattereformen. Trängseln på vägarna ökar. Miljöförstöringen påskyndas. Prisbildningen vid bilverkstäderna etableras på orimligt hög nivå, därför att alla leasingkunder är helt prisokänsliga.
Tjänstebilsuttaget i Sverige är mycket högt jämfört med andra bilindustriländer. För de tyska biltillverkarna blir utfallet 25 % lägre på deras hemmamarknad i jämförelse med Sverige.
Det står sålunda helt klart att nuvarande beskattningsregler för tjänstebilar gynnar privat körning som subventioneras av skattebetalarna. En rimligare ordning är naturligtvis att var och en betalar sin egen privata konsumtion. Några tekniska eller beskattningsmässiga hinder för att skapa neutralitet mellan att äga bilen själv och att ha tjänstebil finns inte. Därför måste skattereglerna på detta område utan dröjsmål bli föremål för översyn.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en skyndsam översyn av skattereglerna för tjänstebilar.
Stockholm den 25 januari 1993 Bengt Silfverstrand (s) Johnny Ahlqvist (s)