Värdet av privat körning av taxifordon beräknades tidigare efter en s.k. proportionalitetsmetod. Detta innebar att värdet av bilförmånen beräknades efter dels faktiskt körda mil, dels driftskostnaderna. Sedan påfördes den skattskyldige en bilförmån i proportion till antalet körda privata mil. Denna beräkningsmetod övergavs med skattereformen.
I nu gällande regler skall taxiföretagaren beskattas på samma sätt som en anställd, som har fordonet som löneförmån. Parallellen är inte korrekt eftersom fordonet för taxiföretagaren är nödvändigt för intäkternas förvärvande medan det i den anställdes fall är en ren löneförmån, ett konkurrensmedel företag emellan.
Många taxiägare har förutom sitt taxifordon en ''privat'' bil som de använder för eget bruk. Trots detta får de betala förmånsvärde för taxifordonet även om de inte använder detta privat. I de fall där det faktiskt föreligger en förmån skall man naturligtvis betala för förmånen men då måste det ske till rimliga kostnader och en rimlig beskattning.
För det fall att taxiföretaget är anslutet till en beställningscentral samt redovisar sådana lönekostnader att man får anse det vara sannolikt att fordonet används av mer än en förare har skatteförvaltningen i de flesta fall (men inte alltid) medgivit jämkning ned till ett halvt basbelopp.
Om företaget däremot inte redovisar sådana lönekostnader medger skatteförvaltningen inte automatiskt någon jämkning av bilförmånsvärde.
Det är vår uppfattning att bilförmånsbeskattning för taxiförare skall, för att minimera risken för orättvisor och orimligheter, ske efter det faktiska uttaget av privata mil samt i förhållande till de faktiska bilkostnaderna i företaget. I dag finns tekniken (kvittoskrivande och registrerande taxameter) för denna tillämpning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bilförmånsbeskattningen för taxiförare.
Stockholm den 25 januari 1993 Ulf Melin (m) Göte Jonsson (m)