I den första krisuppgörelsen mellan regeringen och socialdemokraterna under hösten 1992 enades man om en kraftig höjning av bl.a. bensinskatten i syfte att rädda den svenska kronan. De åtgärder som vidtogs visade sig icke vara tillräckliga, utan Riksbanken tvingades till slut att uppge den fasta valutakursen som i dag resulterat i en devalvering på ca 20 %.
Den kraftiga höjningen av bensinskatten möttes av kraftiga reaktioner från i första hand glesbygdsbor i Norrlands inland. Befolkningen där ansåg med all rätt att denna höjning drabbar dem mer orättvist än andra med tanke på de långa avstånd som man har till bl.a. all vanlig och nödvändig samhällsservice.
Inom vårt parti var vi för vår del beredda att skjuta upp höjningen av bensinskatten ett år, men denna möjlighet medgavs ej av regeringspartierna, vilket var ytterst beklagligt. Ett uppskjutande hade gett möjlighet till att studera effekterna eller möjligheter till andra alternativa finansieringar.
Vid tidigare tillfällen då bensinskatten höjts har en viss förståelse visats från regeringen, då kompensation i form av reducerad fordonsskatt utgått för glesbygden. Eftersom fordonsskatten icke höjts på åtskilliga år torde därför en regionalpolitiskt differentierad fordonsskattehöjning i kombination med en begränsad bensinskattehöjning enligt vårt förmenande vara ett bra alternativ.
Vi anser att regeringen bör utreda hur en mer rättvis beskattning av bilismen skall utformas med oförändrade intäkter till statskassan men med en regionalpolitisk profil.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om beskattningen av bilismen.
Stockholm den 21 januari 1993. Åke Selberg (s) Sten-Ove Sundström (s) Leif Marklund (s) Monica Öhman (s)