Ett marknadsanpassat system där det befintliga och framtida kunskapskapitalet inom universitet och högskolor på ett effektivt sätt kan utnyttjas för att skapa nya och förbättrade möjligheter för företag kräver att företagen stimuleras att avsätta medel för detta ändamål.
Vi föreslår därför att regeringen utarbetar metoder för detta. Till exempel borde en del av företagens vinster, förslagsvis 1--5 % av omsättningen kunna användas till FoU eller fonderas för framtida behov av FoU, utan att beloppet beskattas.
Det här är angeläget ur flera synpunkter:En kraftig satsning på FoU är nödvändig för att Sverige skall kunna återfå sin ställning som industrination. Att tala om vinstrika företag och bortse från brist på FoU för framtiden är självbedrägeri. Nu när det på så många sätt skapats ekonomiska incitament till ökad konkurrenskraft eller bättre vinstmarginaler i de svenska företagen är det viktigt att företagarna finner det lönsamt att återinvestera eventuella vinster för att skapa nya produkter och marknader och vidareutveckla allt lönsammare företag, i stället för att vinsterna skall bilda underlag för kortsiktiga lönehöjningar eller ökningar av utdelningen. Att företagen får ekonomiska möjligheter att köpa FoU av högskolor och universitet innebär en ny inriktning på dessa institutioners arbete. Den forskning som utförs blir i större utsträckning sådan som efterfrågas och forskningsresultatet hamnar direkt i företag som kan omvandla dessa till produktion, ökad sysselsättning och förbättrad handelsbalans. En ökning av andelen beställd forskning skulle innebära att professorer och andra som sysslar med forskning skulle få större inblick och förståelse för företagens och produktionens verkliga behov av stöd till utveckling och vinnandet av nya marknader.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av stimulansåtgärder för att öka företagens FoU-investeringar.
Stockholm den 21 januari 1993 Carl Olov Persson (kds) Pontus Wiklund (kds)