I regeringens proposition 1992/93:187 föreslås att ett nytt långsiktigt bundet sparande kallat individuellt pensionssparande införs efter förebild av sparande i pensionsförsäkring. Det nya sparandet, som inte innehåller några försäkringsinslag, skall i princip endast kunna ske hos banker och fondkommissionärer.
Individuellt pensionssparande föreslås kunna ske i tre former -- inlåningskonto i bank, fondsparande eller enskilda värdepapper.
Syftet med den nya lagstiftningen är dels att öka det totala sparandet i samhället, dels att öka konkurrensen om pensionssparandet för att uppnå en kostnadseffektivare förvaltning av pensionsmedlen.
En av de viktigare utgångspunkterna för den föreslagna lagstiftningen är att det nya systemet skall vara konkurrensneutralt i förhållande till försäkringssparande.
Försäkringsmässig bakgrund
Pensionssparandet i samhället bedrivs f n genom en rad olika institut som i sin tur verkar under skilda regelverk och med delvis olika tillsyn. Instituten utgörs av livförsäkringsbolag, fondförsäkringsbolag, försäkringsföreningar, pensionsstiftelser, företagens kontolösningar samt de offentliga pensionerna. Den särskilda lagstiftning som gäller för vart och ett av dessa institut har växt fram successivt under hela 1900-talet. Regelverken präglas därför av resp tids värderingar och synsätt när det gäller placeringsregler, tillsyn m m.
Risken med ytterligare en speciallagstiftning för pensionssparande är att man i stället för att förbättra effektiviteten genom ökad konkurrens åstadkommer en motsatt situation. Genom ytterligare en i sig komplicerad sparform försvåras överblicken för konsumenterna när det gäller val av olika sparalternativ. Denna situation försvårar konkurrens i stället för tvärtom vilket i sin tur leder till försämrad effektivitet.
Idag tvingas livbolagen, genom försäkringsrörelselagen, att placera merparten av influtna premier i ''guldkantade'' räntebärande papper, d v s utgivna av staten, bostadsinstitut m fl.
Det är oklart vilka effekter detta nya förslag, och andra redan genomförda ändringar liksom förväntade ändringar, kommer att ha på kapitalmarknaden.
1990 var nyteckningspremierna för K- och P-försäkring ca 7,5 miljarder kr. 1991 hade de sjunkit till ca 5 miljarder. Detta år tecknades försäkring för ca 1,8 miljarder kr vardera i utlandet och i s k fondanknuten försäkring (''unit linked''). Premierna som tecknats i utländsk försäkring kommer inte direkt den svenska kapitalmarknaden till godo -- unit linked torde i huvudsak bestå av aktiefonder. Tendensen 1991 har ytterligare förstärkts under 1992. Nyteckningspremien i traditionell försäkring uppgår till ca 3,2 miljarder kr samt i utländsk försäkring och unit linked till, uppskattningsvis, 4 miljarder.
Redan nu har således en stor del av tillflödet till kapitalmarknaden som kom från de traditionella försäkringsbolagen bortfallit.
Om man antar att ett nytt individuellt pensionssparande kommer att ta 50% av de traditionella bolagens marknad, så kommer ytterligare ca 1,6 miljarder initialt att försvinna från kapitalmarknaden. Medel på sparkonto kommer att placeras i form av kreditgivning till företag, aktiefonder placeras på börsen och enskilda värdepapper torde i huvudsak bestå av aktier.
Det ovanstående stycket avser nyförsäljningen. Premieinkomsten 1991 för traditionell, individuell livförsäkring var ca 22 miljarder kr. Det är detta belopp som på sikt löper risk att undandras kapitalmarknaden.
De traditionella försäkringsbolagen finasierar idag del av statsskulden och hypoteksinstitutens upplåning.
Det pågår en utredning som ska EG-anpassa försäkringsbolagens placeringsregler. Ett förväntat resultat är att premier får placeras i annat än dagens ''guldkantade'' papper i en helt annan utsträckning. Vidare införs troligen spärregler för enhandsengagemang, som i huvudsak drabbar hypoteksinstituten.
Innebörden av allt detta sammantaget för räntorna och därmed för skattebetalare och bostadskonsumenter är oklar.
Remissinstansernas synpunkter
Till grund för propositionen ligger en departementspromemoria (Fi Ds 1992:45) som blev föremål för en omfattande remissomgång. Några yttranden skall här återges.
Riksbanken uttalar i sitt remissyttrande att selektiva sparstimulanser generellt sett bör undvikas och att ett skattemässigt gynnat pensionssparande inte bör utgöra undantag från denna regel. Vidare avstyrker Riksbanken pensionssparande med inlåningskonto i bank. Bankinlåningens centrala roll i betalningssystemet medför, enligt Riksbanken, att staten får ett särskilt ansvar för sparande på inlåningskonto i bank samtidigt som staten har svårt att på lämpligt sätt begränsa sitt åtagande gentemot banksystemet. Riksbanken påpekar att realiteten i dessa problem på senare tid har demonsterats av de statliga insatser som krävs för att rädda vissa banker. Under dessa omständigheter kan det enligt Riksbankens mening inte uppfattas som ändamålsenligt att subventionera banksparandet. Ett individuellt pensionssparande inom banksystemet riskerar med nuvarande utveckling på den finansiella marknaden att subventioneras såväl vid insättning genom skatteavdrag som vid uttag genom statens garantier för att infria bankernas åtaganden gentemot spararna. Dessa statliga åtgärder får en konkurrenssnedvridande effekt i förhållande till försäkringsbolagen som tvingas att möta nedgången på den finansiella marknaden på egen hand bl a med sänkta återbäringsräntor som följd.
Såsom framgår av flera remissinstansers yttrande, däribland Finansinspektionens, uppfyller inte förslaget önskvärd konkurrensneutralitet. Den nya sparformen kommer att i flera väsentliga avseenden innehålla mer flexibla och enklare regler än vad som gäller för pensionssparande i försäkring. Det gäller exempelvis val av sparform och möjligheten att på olika sätt förfoga över sparmedlen. För att uppnå avsedd konkurrensneutralitet måste motsvarande förenklingar ske även för försäkringsområdet.
Riksgäldskontoret avstyrker i sitt remissyttrande förslaget i sin helhet. Riksgälden anför att användningen av selektiva sparstimulanser enligt all erfarenhet är ett dyrt och ineffektivt sätt att öka sparandet samt att förslaget medför ytterligare försvagning av statsbudgeten. De totala statsfinansiella kostnaderna för förslaget har Riksgäldskontoret beräknat uppgå till ca 2 mdr per år.
Riksförsäkringsverket anförde för sin del att införandet av förslaget borde avvakta den pågående utredningen om de offentliga pensionerna.
Försäkringsförbundet påpekar i sitt yttrande att ett flertal fundamentala civilrättsliga frågor saknar tillfredsställande reglering i regeringens förslag.
Lagrådets kritik
Departementspromemorian utmynnade i en lagrådsremiss som i stort överensstämmer med det ursprungliga förslaget trots en mycket stark kritik från flertalet remissinstanser; bland annat avstyrkte faktiskt både Riksbanken och Riksgäldskontoret förslaget i sin helhet om än med olika motiveringar.
Ovanstående kritik förstärks ytterligare av Lagrådet som bland annat anför följande:
En mer sammanfattande observation är att ifrågavarande förslag utarbetas på grundval av en departementspromemoria som -- i förhållande till de behandlade frågekomplexens betydelse, omfång och svårighetsgrad -- framstår som jämförelsevis kortfattad och i en del stycken otillräckligt övervägd. Detta gäller inte minst de i promemorian redovisade specialmotiveringarna, som därigenom inte alltid kan antas bli särskilt vägledande inför uppkommande tillämpningsproblem. Nu anförda brister har enligt lagrådets mening inte helt kunnat avhjälpas under den fortsatta beredningen inom regeringskansliet. Till detta kan ha bidragit att även remissinstanserna synes ha avgett sina yttranden under viss tidspress.
Lagrådet säger vidare i sitt yttrande att en förutsättning för att förslaget skall läggas till grund för lagstiftning är att bearbetning sker.
Mot denna bakgrund utsattes främst Finansdepartementet (men även Justitiedepartementet) för en närmast orimlig tidspress för arbetet att -- i enlighet med tidigare tidplan -- ta fram en proposition som beaktar de viktiga synpunkter som framförts från olika håll.
Förslagets grundtanke
Produktidén i PiB är sund och förmånerna i PiB- produkterna är tilltalande. Den föreslagna PiB-produkten är i flera avseenden överlägsen de produkter som försäkringsbolagen kan erbjuda. PiB kan exempelvis utbetalas till dödsbon och till barn oavsett deras ålder.
Men fler aktörer, förutom banker, borde tillåtas att tillhandahålla produkter med PiB-förmåner. Kostnadsuttagen blir naturligtvis lägre genom en ökad konkurrens.
Förslagets konsekvenser
Ur konsumentsynpunkt
Förslaget medför att en ökad andel av pensionsspararna kommer att sakna de viktiga trygghetsmoment som normalt ingår i pensionsförsäkringar.
Genom efterlevandeskyddet i försäkringen kan den enskilde säkerställa att de närmast anhöriga inte ställs på bar backe om han själv skulle drabbas av en för tidig död. I den traditionella pensionsförsäkringen finns också inbyggd en garanti att pensionen kommer att utbetalas under premiebetalarens hela återstående livstid, således även om denne får ett ovanligt långt liv.
Bankpensionen innebär endast en rätt att återfå de medel som ansamlats på kontot jämte ränta. Ett individuellt pensionssparande i bank kan därför inte överta pensionsförsäkringens roll som trygghetsfaktor för den enskilde. Dessutom har bankernas 8-procentiga kapitaltäckningsgrad redan visat sig vara otillräcklig för att skydda inlåningen.
Ur branschsynpunkt
PiB är inte konkurrensneutral mellan sparformerna. Denna konkurrensojämlikhet kommer att slå sönder livförsäkringsbolagens privatmarknad och försäkringssparandet kommer att minska kraftigt.
Livförsäkringsbolagen omfattas inte heller av bankakutens ''insättarskydd'' eftersom de på grund av försäkringsrörelselagen (FRL) är tvungna att själva trygga sina utfästelser.
Bankernas kostnadskalkyler visar att stora investeringar måste göras i PiB. Produkten beräknas bli lönsam först om 3 till 7 år. Via bankakuten kommer det ytterst att vara skattebetalarna som gör dessa investeringar, eftersom bankerna idag inte själva har råd till dessa stora investeringar. Man kan därför förvänta sig att bankerna kommer att tillämpa oskäligt höga räntemarginaler och kostnadsuttag för att få lönsamhet i PiB.
För övrigt kommer Unit Linkedbolagens (UL) marknad att vara helt utslagen genom PiB. Eftersom UL endast har varit i kraft i 2 år kommer nedlagda investeringar på datasidan om 100-tals miljoner kronor att vara bortkastade.
Ur finansiell synpunkt
PiB kommer att allvarligt störa kapitalmarknaden. Troligen kommer inte några kapitalstarka institut att nettoköpa obligationer och andra värdepapper. Nedgången på privatmarknaden kommer istället att tvinga livförsäkringsbolagen att realisera sina tillgångar av värdepapper och fastigheter. Detta befaras leda till allvarliga störningar på den svenska kapitalmarknaden.
En stor del av behållningen som idag finns på inlåningskonton och i värdepappersfonder (t ex allemansfonder) kommer att överföras till PiB. Den ''skattekredit'' som därigenom erhålls kommer att användas till amorteringar av lån eller till ökad konsumtion. Ytterst leder detta till minskat sparande i försäkringsbolag.
Utöver alla nu nämnda konsekvenser kommer PiB initialt att leda till ett stort skattebortfall. Skatteavdragen orsakade av omfördelningen av befintligt sparande beräknas under de första åren medföra minskade skatteintäkter på cirka 2 miljarder per år. Detta kommer naturligtvis att innebära kännbara påfrestningar på de redan hårt ansträngda statsfinanserna.
Särskilda EG-aspekter
Konkurrensneutralitet gentemot utländska banker är ett skäl som framförts för att Sverige skall tillåta pensionssparande i bank. Man menar att om en bank med koncession i Frankrike eller Danmark marknadsför sig eller etablerar sig i Sverige så kan dessa banker tillhandahålla pensionssparande i bank. I Frankrike och Danmark är denna sparform tillåten.
Denna uppfattning är dock tvivelaktig och i detta sammanhang kan det vara värdefullt att ta del av EG- domstolens domslut i de så kallade Bachman-målen. Visserligen behandlar Bachman-målen skatteförhållanden kring pensionsförsäkring och det kan därför hävdas att dessa rättsfall inte är tillämpliga på pensionssparande i bank. Av sammanfattningen av domsluten framgår dock att försäkringsaspekten är underordnad och att EG-domsluten primärt rör det nationella skattesystemet.
Dessa rättsfall bör därför även kunna bli tillämpliga på pensionssparande i bank. EG-domstolen slår nämligen fast att Romfördraget inte hindrar ett land (i detta fall den belgiska staten) att föreskriva restriktioner för att upprätthålla balansen i det nationella skattesystemet. Genom den föreslagna lagstiftningen om PiB utsträcks emmellertid avdragsrätten till att omfatta även pensionssparande i utländskt institut. Det kommer således att öppnas möjligheter att spara på inlåningskonto i utländsk bank. Detta medför risk för ett ökat utflöde av sparkapital från Sverige.
Förslagets ikraftträdande
Tidpunkten för att lansera PiB från den 1 januari 1994 är sällsynt olämplig, eftersom samhällsekonomin nu kommer att drabbas särskilt hårt.
Dessutom visar erfarenheterna från avregleringen av kreditmarknaden att liberaliseringen gick för fort och att alla konsekvenser av denna avreglering inte var analyserade.
En liknande avreglering kommer nu att ske genom PiB, eftersom tryggandereglerna i FRL inte gäller för banker. Pensionssparande på inlåningskonto kommer bl a att användas till mer eller mindre riskfylld kreditgivning. Kunderna skulle säkerligen drabbas av höga kostnadsuttag. Allmänheten har redan idag ett minimalt förtroende för bankerna.
Sammanfattning
Det anförda understryker ytterligare vikten av att det nu framlagda förslaget om individuellt pensionssparande i bank skjuts på framtiden och att det sker en samlad översyn av regelverken för de olika pensionssystemen. Målsättningen bör vara att åstadkomma generella förenklingar och förbättringar av reglerna för att därigenom skapa reella förutsättningar för en konkurrens på lika villkor mellan samtliga institut på marknaden. Detta skulle komma konsumenterna, pensionstagarna, tillgodo i form av lägre kostnader och högre avkastning på det insatta kapitalet.
En sådan översyn skulle också kunna samordnas med de idéer som föreligger beträffande frivillig ATP-komplettering samt de sannolika förändringar som är att vänta inom ramen för tjänstepensioneringen inom såväl den privata som den statliga sektorn.
Ett nytt sammanhållet regelverk för pensionssparande kunde då gälla för samtliga institut som verkar på sparandemarknaden. Därigenom skapas reella möjligheter för förbättrad konkurrens och ökad effektivitet.
Tidpunkten för ett ikraftträdande av förslaget kan också starkt ifrågasättas från en helt annan utgångspunkt. Sedan förslaget presenterades under försommaren 1992 har den ekonomiska situationen i landet genomgått en stark försämring. Osäkerheten kring den ekonomiska politiken, ändrade skatteregler m m har gjort att sparkvoten i Sverige ökat kraftigt under senare tid. Detta upplevs av en samfälld kör av ekonomiska experter som ett stort problem, åtminstone i det korta perspektivet. För att få fart på Sveriges ekonomi krävs att den inhemska efterfrågan ökar. Att i detta läge föreslå en speciallagstiftning för att ytterligare stimulera hushållssparandet verkar inte särskilt genomtänkt. Om nya sparstimulanser i ett längre perspektiv är nödvändiga kan bättre avgöras om något eller några år.
En naturlig slutsats av den förda argumentationen är därför att reformen bör skjutas upp förslagsvis åtminstone till den 1 januari 1995.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att en lag om individuellt pensionssparande skall träda i kraft tidigast den 1 januari 1995.
Stockholm den 2 april 1993 Bengt Harding Olson (fp)