Flyttskatten, dvs. den reavinstskatt man betalar då man säljer sin permanentbostad, har debatterats under många år. Skattens stora skadeverkningar för både samhället och den enskilde har belysts ingående.
En beskattning av detta slag utgör ett betydande hinder för den enskildes försäljning av den ägda bostaden. De som kan avstår därför ofta från att byta bostad. De nuvarande reglerna förhindrar därför en önskvärd rörlighet på bostadsmarknaden, vilket i förlängningen ger ett ineffektivt utnyttjande av det befintliga bostadsbeståndet.
Man måste också beakta att det skett en förändring i de ekonomiska förutsättningarna för boendet som en följd av 1990 års skattereform och andra beslut som gäller statens stöd till boendet. Därför är det mer angeläget än någonsin att undanröja de skattemässiga hindren för att den enskilde skall kunna anpassa sig till en ny situation.
Vid en europeisk jämförelse kan man också konstaera att Sverige är ganska ensamt om att avkräva den enskilde en flyttskatt. Det enda land inom EG-Efta-området, förutom Sverige, som har en ''evig'' flyttskatt är Schweiz (se bilaga). Även ett närmande till övriga Europa kräver därför ett avskaffande av flyttskatten på permanentbostäder.
1) Som en permanentbostad räknas en bostad som förvärvats till marknadsmässigt pris och där säljaren varit bosatt under minst ett år före försäljningen.Detta gäller under förutsättning att han inte ägt bostaden längre än ett år utan att vara bosatt där.
2) Som permanentbostad räknas alltid en bostad där säljaren varit bosatt under tre av de senaste fem åren.
Denna definition av permanentbostad kan tyckas onödigt komplicerad men har valts på grund av att den redan idag finns i 25 § 9 mom 2 st lag (1947:576) om statlig inkomstskatt.
Ett slopande av flyttskatten skulle medföra:
1. Större möjligheter att bo efter egna behov och önskemål 2. Bättre användning av landets bostäder, genom ökad rörlighet på bostadsmarknaden 3. Enklare skatteregler 4. Ökad anpassning till vad som gäller i övriga Europa.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar om sådan ändring av 25 och 26 §§ lag om statlig inkomstskatt, att försäljning eller byte av permanentbostad ej reavinstbeskattas.
Stockholm den 25 januari 1993 Lars Andersson (-)
Bilaga Reavinstbeskattning av permanentbostäder i EG- EFTA-området - Schweiz: De allra flesta kantoner har flyttskatt, men reglerna skiljer sig åt mellan de olika kantonerna. Reavinsten beskattas antingen enligt en progressiv eller en proportionell skala, med ett ytterliggare påslag om försäljningen sker inom fyra år. Efter femte året reduceras vinsten med ett större belopp för varje år. Reduktionen maximeras dock i de flesta fall till en viss procentsats, till exempel 50 procent. Länder som kräver att reavinsten ska återinvesteras för att få skattebefrielse:Grekland: Ingen flyttskatt om hela reavinsten investeras i ny bostad inom tre år.Portugal: Ingen flyttskatt om hela reavinsten investeras i ny bostad inom två år.Spanien: Ingen flyttskatt om hela reavinsten investeras i ny bostad inom två år. Länder som kräver att säljaren ska ha ägt och/eller bott i bostaden under en viss tid före försäljningen, plus eventuellt andra begränsningar:Belgien: reavinstbeskattning endast vid ''spekulativ avsikt'' vilket innebär försäljning kort efter köpet alternativt att köpet finansierats med stora lån.Danmark: Ingen flyttskatt om säljaren bott i bostaden i minst två år.Finland: Ingen flyttskatt efter två års oavbrutet boende i bostaden. Frankrike: Ingen flyttskatt på huvudsaklig bostad samt i vissa fall även på fritidsfastighet. Vissa villkor gäller dock.Irland: Ingen flyttskatt om storleken på tomten är mindre än 1 acre (0,4 hektar) och om ingen spekulativ avsikt förekommit.Island: Ingen flyttskatt om bostaden varit i säljarens ägo under minst fem år och om tomtstorleken håller sig inom vissa gränser.Italien: Ingen flyttskatt på bostad i vilken säljaren bott större delen av innehavstiden.Norge: Ingen flyttskatt förutsatt att säljaren ägt bostaden i minst ett år och att han/hon bott i bostaden i minst ett av de senaste två åren.Tyskland: Ingen flyttskatt såvida inte överlåtelsen sker inom en viss tidsperiod (spekulativa transaktioner), vid fast egendom inom två år.Österrike: Ingen flyttskatt om fastigheten varit huvudsaklig bostad de senaste två åren. Befrielse från flyttskatt utan några begränsningar: England, Holland och Luxemburg. Källor:International Bureau of Fiscal Documentation Supplementary Service to European Taxation, Section B: Taxation of Individuals, Amsterdam, uppdateringar till och med juli 1992.International Bureau of Fiscal Documentation, Guide to European Taxation, Volume VI: Taxation of Individuals, Amsterdam, uppdateringar till och med juli 1992.