Personalvårdsförmåner är under vissa förutsättningar skattefria. Så kan t.ex. vara fallet om förmånen utgår på grund av sedvänja inom den verksamhet det är fråga om och samtidigt är av mindre värde. Sedan länge har sedvanliga rabatter vid inköp av varor och tjänster som ingår i arbetsgivarens ordinarie utbud hänförts till denna kategori. Enligt en kompletterande bestämmelse gäller att rabatter som byts mot kontanter är skattepliktiga.
Inom stora delar av detaljhandeln har utvecklingen gått dithän att de anställdas rabatt inte längre dras av direkt vid inköpet. Istället registreras rabatten och utbetalas vid ett senare tillfälle, t.ex. halvårsvis i efterskott.
Denna nya rutin som möjliggjorts av den alltmer datoriserade kassahanteringen har, enligt vad som uppgetts från handelns sida, många fördelar. Bl.a. ger den möjlighet att kontrollera storleken av varje anställds årsinköp, något som ligger i linje med de grundkrav som i lagstiftningen ställs upp för att denna form av förmån skall vara skattefri.
Från skattemyndigheternas sida har man ansett att denna hopsamling av rabatter och utbetalning i efterhand kommer i konflikt med bestämmelsen om att förmåner inte får bytas ut mot kontanter. Sålunda har Riksskatteverket i s.k. rekommendationer uttalat att denna teknik för att tillföra de anställda rabatter medför skatteplikt.
Givetvis har bestämmelsen om att rabatter, för att vara skattefria, inte skall kunna bytas ut mot kontanter tillkommit för att reglera en helt annan situation än den ovan beskrivna. Den utredning som ligger till grund för propositionen har exemplifierat med att den anställde, i stället för att dricka det kaffe han erbjuds, väljer motsvarande värde i kontanter. Utredningen konstaterar att förhållandena vid hopsamlade rabatter inte är jämförbara med detta fall, eftersom ett avstående från att handla rabatterade varor inte berättigar till rabattutbetalning. Slutsatsen från utredningens sida är att RSVs rekommendationer ''kan synas något snävt utformade''.
Vi delar den uppfattning som utredningen och sedermera även flera remissinstanser gett uttryck för. Det kan inte vara rimligt att ny teknik för att betala ut i och för sig skattefria rabatter plötsligt skall medföra att de blir skattepliktiga. Vi vill samtidigt betona att vi med detta synsätt inte uttalat oss i den övergripande frågan om rabatter överhuvud taget skall vara skattefria eller inte.
Rent tekniskt tycks det stöta på problem att i lagtexten föra in en bestämmelse som direkt tar sikte på förevarande situation. Riksdagen bör därför som sin mening ge regeringen till känna att ifrågavarande rekommendationer från Riksskatteverket ändras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om personalförmåner i form av sedvanliga rabatter.
Stockholm den 21 januari 1993 Inga-Britt Johansson (s) Ulla Pettersson (s) Britta Sundin (s) Marianne Carlström (s) Roland Sundgren (s)