I propositionen föreslås att skatten på vissa charterresor slopas den 1 oktober 1993. Vidare föreslås på dryckesområdet dels att skatten på vissa dryckesförpackningar slopas, dels att skatten på spritdrycker höjs och att skatten på starköl ytterligare differentieras. Sistnämnda förändringar föreslås träda i kraft den 1 maj 1993.
1. Allmänna synpunkter
En återgång till det gamla skattesystemet är räddningen för Sverige 2. Reseskatten
Reseskatten beräknas ge 310 miljoner kronor för budgetåret 1993/94. Även om diverse kompensatoriska åtgärder alternativt minskning av antalet resenärer kommer att ske, så att den till statskassan influtna summan blir mindre, såsom framskymtar i slutet av propositionen, är frågan den om Sverige i dagens läge verkligen är betjänt av skattesänkningar, nu då budgetunderskottet för staten tar sig alltmer astronomiska siffror.
Reseskatten är ju något av en lyxskatt och tas bara ut för passagerare över 12 år. Säkert är det så att dessa grupper kan bära denna skatt. Propositionen har tämligen vaga argument för ett borttagande av skatten. Det sägs att skatten ''ansetts'' strida mot ansträngningarna att bryta ned handelshinder eller att det i EG-perspektiv ''knappast'' är möjligt att behålla skatten.
Låt oss därför avvakta den dag då Sverige verkligen är med i EG för att avgöra om denna skatt är förenlig med EG. Till dess är det viktigt att inte ytterligare försämra statsfinanserna och föröda samhället.
3. Förpackningsskatten
Såsom ovan under 2. argumenteras ur ett statsfinansiellt perspektiv för att behålla skatter kan samma argument användas här. Staten har inte råd att avhända sig denna skatteinkomst. Ett alternativ till de ovan angivna skatterna är dock att man höjer inkomstskatten rejält, t.ex. till den nivå den hade före den s.k. skattereformen, då statens inkomster och utgifter var i balans, ja t.o.m. hade ett icke föraktligt överskott på runt 10 miljarder kronor. Man har ju faktiskt sänkt inkomstskatterna med nära 100 miljarder kronor och infört moms på energi m.m. De ansvariga för den skattereformen, folkpartiet och socialdemokraterna, borde ställas till ansvar och bli betalningsskyldiga för den misär de skapat! Regeringen med folkpartiet fortsätter nu att gå på i ullstrumporna, som om ingenting hade hänt, då de fortsätter att lägga fram förslag som försämrar statsfinanserna. Slopandet av reseskatten och förpackningsskatten innebär nästan ett skattebortfall på en halv miljard kronor årligen!
4. Skatten på alkoholdrycker
Den senaste alkoholskatteförändringen från den 1 juli 1992 innebar att skatten på fina viner sänktes och renat brännvin blev dyrare. Nu föreslås även en sänkning av skatten på ''alkoholsvagare'' öl, det som förut såldes ute i livsmedelsbutikerna under namnet mellanöl och som ansågs som skadligt för ungdomen. Nu sägs dock att den förskjutning som skett mot svagare öl är positiv, inte minst med tanke på konsumtionen bland ungdomar. Detta är motsägelsefullt och motiven till de föreslagna ändringarna kanske står höljda i ett dunkel, varför ett avslag borde vara den rätta protesten mot förslaget.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen avslår proposition 1992/93:166.
Stockholm den 2 mars 1993 Sten Söderberg (-)