Trafikens miljökostnader måste betalas via skatter och avgifter
Regeringen föreslår att kilometerskatten på dieselfordon avskaffas. Man hänvisar till alltmer internationaliserade vägtransportsystem och öppna gränser, vilket antas omöjliggöra kilometerbeskattningen eftersom den kräver en tämligen omfattande administrativ hantering vid varje gränspassage för såväl svenskregistrerade som utländska fordon. Systemet med kilometerskatt anses över huvud taget vara administrativt krävande för såväl fordonsägare som myndigheter. Kilometerskatt finns bara, förutom i Sverige, i Norge och Irland. I Norge har man beslutat avveckla systemet och även i Irland övervägs en ändring.
Samtidigt förs i Europa nu en intensiv diskussion om hur ett skatte- och/eller avgiftssystem kan konstrueras för att vägtrafiken ska bära sina miljökostnader.
I en alldeles ny rapport till den tyska förbundsregeringen konstateras att 68 % av den tyska skogen har försurningsskador. Skogsvårdande myndigheter kräver att trafikpolitiken läggs om. Mot denna bakgrund är det beklagligt att inte Sveriges regering med någon kraft försökt hävda kilometerskattesystemet, som ju innebär att trafiken beläggs med miljökostnader där dessa kostnader uppkommer.
Sverige borde ha tagit initiativ till ett arbete i syfte att konstruera en kilometerskatt på Europanivå så att den tunga trafiken beskattas där den framförs. Åter får vi en bekräftelse på att anpassningen till EG görs viljelöst och utan ambitioner.
Även om nu kilometerbeskattningen avskaffas, så utesluter inte detta ett initiativ till en territoriellt anknuten beskattning på Europanivå. Riksdagen bör hos regeringen begära ett förslag till underlag för förhandlingar med EFTA och EG och i andra lämpliga internationella samarbetsfora om ett skatte- och avgiftssystem för vägtrafik byggt på territorialitetsprincipen.
''Bio-dieslar''
En hög fordonsbeskattning på persondieslar kan tänkas bromsa utvecklingen av biobaserade drivmedel för dessa fordon. Sådana utvecklas nu snabbt. Det gäller särskilt förestrade rapsoljor. Blandningar av biobränslen och mineraloljor finns också. Men ännu är inte dessa nya bränslen ordentligt utvärderade med avseende på miljöeffekter.
Det är därför inte nu möjligt att genom låg fordonsbeskattning gynna bio-drivmedel, man riskerar att gynna personbilstrafik på fossildiesel. Propositionen höjer fordonsskatten på persondieslar mer än det ursprungliga förslaget i utredningen (SOU 1992:53). Dessutom sänks den allmänna energiskatten för oljeprodukter i miljöklass 1. Det finns en risk, att inte heller de förändringar som regeringen föreslår räcker för att motverka en ökning av konventionell personbilsdieseltrafik. Det gäller särskilt personbilsdieslar som körs långt i yrkesmässig trafik.
I framtiden måste beskattningen av drivmedel ytterligare differentieras till biodrivmedlens fördel. Det är dock inte möjligt att nu lämna ett sådant förslag, då det saknas genomarbetat underlag. Riksdagen bör hos regeringen begära ett förslag till långsiktig strategi för att öka andelen bio-baserade drivmedel. En sådan strategi bör baseras på internationellt samarbete. Inom EG pågår nu arbete för att kraftigt sänka beskattningen på biobränslen. Inför en sådan strategi måste också miljöeffekterna av de nya bränslen som nu presenteras, noggrant analyseras.
En beredskap måste också finnas om förslaget till höjd fordonsskatt på persondieslar inte i tillräckligt hög grad förmår styra bort från en ökad persondieseltrafik och andelen bio-dieslar inte tar det ökade utrymmet. En ökning av antalet dieseldrivna personbilar utan en motsvarande ökning av biobaserade drivmedel kan inte accepteras. Riksdagen bör som sin mening ge regeringen detta till känna.
Kollektivtrafiken
Kollektivtrafik bör stimuleras. Kollektivtrafiksystemen är förutsättningen för resurshushållning och framkomlighet, särskilt i tätortstrafiken. Men kollektivtrafiken är också i hög grad en källa till miljöförstörande utsläpp. Inom Stor-Stockholms Lokaltrafik och på andra håll i landet pågår utvecklingsarbete med alternativa bränslen, snålare energiförbrukning m m. Men utvecklingstakten är inte imponerande hög. Kilometerskattesystemet har gynnat kollektivtrafiken. Vid en skatteomläggning drabbas därför kollektivtrafiken av kostnadsökningar. Regeringen föreslår att detta kompenseras med slopad fordonsskatt. I den mån skatteomläggningen ger en drastisk ökning av kostnader kan en skattereduktion vara befogad, men den bör i så fall vara avgränsad i tiden till förslagsvis fem--tio år. Under dessa år bör subventionen successivt övergå från generell reduktion av fordonsskatt till en reduktion enbart för bussar med hög miljöprestanda. Riksdagen bör hos regeringen begära ett sådant förslag.
Fritidsbåtar
På tjugo år ha fritidsbåtsflottan nästan fördubblats. 90 % av utsläppen av kolväten från fartyg kommer från fritidsbåtarna. Stoft och kolmonoxid släpps också ut i stora mängder, liksom kväveoxid och givetvis koldioxid. I dag finns det 750 000 fritidsbåtar. Miljökraven för fritidsbåtar måste skärpas. Regeringen avvisar i propositionen förslaget att utvidga skatteplikten till att gälla även dieselolja för fritidsbåtar. Detta är obegripligt. Riksdagen bör begära att regeringen snarast återkommer med förslag till beskattning även av dieselolja som används till fritidsbåtar.
Övriga fordon
Vissa fordonstyper som inte är kilometerskattepliktiga skall heller inte omfattas av den förändrade skatten, men även jordbrukstraktorer och motorredskap ger upphov till miljöstörande utsläpp och en stimulans på dessa områden till övergång till biobränslen är mycket angelägen. En mer likartad beskattning skulle också minska eventuella problem med skatteundandragande genom användning av lågskatteoljor i fordon, som skall träffas av dieseloljebeskattningen. Regeringen bör därför återkomma till riksdagen med förslag på förändring av beskattning för arbetsfordon och motorredskap.
Kombitrafik
Genom EES-avtalet har vi åtagit oss att gynna kombitrafik via reduktion av fordonsskatt för vägfordon som delvis transporterats med tåg. I det svenska systemet beskattas det dragande fordonet medan påhängsvagnen är skattefri. Följaktligen saknas möjligheten att, annat än marginellt, stimulera kombitrafik, d v s godstrafik där tåg- och vägtransporter kombineras. På sikt bör den svenska trafikbeskattningen utformas så att den kan bidra till styrning mot ökad andel kombitrafik. I regeringens förslag undantas de tågtransporter som sker utomlands från underlaget för skattereduktion. Miljöproblemen stannar dock inte vid gränsen. Mer än 90 % av de svavel- och kväveutsläpp som försurar de svenska skogarna, markerna och vattnen kommer från andra länder. Det gagnar alltså vår miljö (liksom miljön i vår omvärld) om svenska transportörer får tillgodoräkna sig tågtransporter utomlands som underlag för skattereduktion. Riksdagen bör som sin mening ge regeringen detta till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till underlag för förhandlingar med EFTA, EG och andra lämpliga samarbetspartner om ett internationaliserat skatte- och avgiftssystem för vägtrafik byggt på territorialitetsprincipen,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till genomarbetad strategi för att öka andelen biobaserade drivmedel,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en ökad andel dieseldriven personbilstrafik inte kan accepteras,
4. att riksdagen hos regeringen begär förslag till reducerad fordonsskatt för bussar i enlighet med vad som i motionen anförts,
5. att riksdagen hos regeringen begär förslag till beskattning av dieselolja som används till fritidsbåtar,
6. att riksdagen hos regeringen begär förslag till åtgärder för att stimulera till övergång från fossildiesel till biodrivmedel i arbetsfordon och motorredskap,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av beskattning som gynnar kombitrafik.
Stockholm den 30 november 1992 Annika Åhnberg (--)