Propositionens förslag att förändra arbetsskadebegreppet får enligt vår mening långtgående konsekvenser för den enskilde, hela yrkesgrupper samt för kvinnorna.
Arbetsmiljökommissionens kartläggningsgrupp konstaterade att städyrket är ett av de mest utsatta bl.a. vad gäller sjukfrånvaro, förtidspension och hudsjukdom. När det gäller fastighetsskötare är dessa överrepresenterade bl.a. allmänt avseende rörelseorganens sjukdomar.
Arbetsskadeförsäkringsutredningen har gjort en bedömning att ospecifika besvär i form av rygg- och ledbesvär -- ofta försämringstillstånd -- kan komma att avslås i ganska hög grad. Troligen kommer cirka hälften av de skador som i dag godkänns att avslås. När det gäller icke- allergiska eksem kommer cirka 25 % att avslås och när det gäller icke-allergiska luftrörsbesvär kommer cirka hälften att avslås. De stora problemen bland ovan nämnda yrkesgrupper är just rygg- och ledbesvär samt olika typer av hudbesvär, vilket innebär att den föreslagna förändringen kommer att slå hårt mot dessa grupper.
Om man inför en strängare bevisregel där det inte längre skall anses föreligga ett förmodat samband innebär detta att beslutsfattaren skall utgå från att samband inte föreligger. Denna strängare bevisregel föreslås gälla sjukdomar där den medicinska kunskapen för närvarande är ofullständig och där läkares uppfattningar ofta går isär. Under regeln faller också sjukdomar där det är vanligt att konkurrerande eller bidragande skadeorsaker finns utanför arbetet.
Sjukdomar i ryggrad, leder och muskler samt psykiska och psykosomatiska sjukdomar bl.a. kommer osökt att omfattas av regeln.
Utredaren har pekat på att förekomsten av sådana eventuellt konkurrerande skadeorsaker måste betydligt mer än nu belysas i försäkringskassans utredning. De ordval som utredaren använt ger vid handen att en svag privatekonomi kommer att betraktas som en ''konkurrerande skadeorsak''. Detta innebär i klartext att låglönegrupper kommer att drabbas dubbelt.
Sammantaget kan sägas att effekten, om föreslagna förändringar genomförs, blir att det så kallade ohälsotalet kommer att gå ned samtidigt som den faktiska ohälsan kommer att öka. Det är främst lågavlönade och därmed i hög grad kvinnor som kommer att få betala priset för det nya arbetsskadebegreppet. Dessutom kommer delar av det förebyggande arbetsmiljöarbetet att riskera att avstanna eftersom ett antal skadeorsaker inte kommer att relatera till arbetet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen avslår proposition 1992/93:30.
Stockholm den 17 november 1992 Barbro Evermo Palmerlund (s) Iréne Vestlund (s)