Regeringens proposition
I propositionen föreslår regeringen att bestämmelserna i lagen om arbetsskadeförsäkring ändras så att:
1. kravet på visad skadlighet hos en arbetsmiljöfaktor höjs från sannolikhet till hög grad av sannolikhet,
2. kravet på orsakssamband mellan skadlig inverkan i arbetet och den försäkrades skada skärps så att samband skall anses föreligga endast om övervägande skäl talar för det,
3. de nya reglerna träder i kraft den 1 januari 1993. Äldre lag tillämpas för skador som inträffat före den dagen och som anmälts till allmän försäkringskassa senast den 30 juni 1993.
Ny Demokratis uppfattning
Få människor i Sverige förstår vidden av de problem den svenska arbetsskadeförsäkringen innebär. Den saknar motstycke i andra länder. I grova drag ligger det till på följande sätt:
Varje år anmäls uppåt 200 000 arbetsskador -- 1988 anmäldes 260 000 -- varav nästan 90 % godkänns. Ca 80 000 personer har f n ersättning till 100 % av sin sjukpenninggrundande inkomst för all framtid. Nuvärdet av de framtida utbetalningarna försäkringskassan redan beviljat uppgår till i storleksordningen 100 miljarder, dvs i klass med vad hela sjukvården kostar under ett år! Systemet har med andra ord resulterat i framtida åtaganden på 20 000 kronor per skattebetalare. Arbetsskadeförsäkringen kostar staten uppåt 13 miljarder enbart i år. Detta system har under många år fortsatt att rulla på utan att någon har vågat göra något.
Finansieringen skall ske via arbetsgivaravgifter, men de räcker inte till på långt när. Staten tar in 7 miljarder, betalar ut 13 och ökar således på det stora underskottet med ytterligare 6 miljarder per år i arbetsskadefonden. Budgetunderskottet ökar, staten måste låna till utbetalningarna, räntan stiger, ekonomin hämmas, arbetslösheten ökar.
Trots att drygt 8 miljarder förs över från delpensionsfonden till arbetslivsfonden kommer arbetsskadefondens underskott ändå att snabbt närma sig 20 miljarder.
Vi har f.n. en sådan lagstiftning och praxis att så gott som varje anmäld skada eller sjukdom godkänns som en arbetsskada. Bevisregeln är sådan att nästan inga konkreta belägg krävs för att skadan skall betraktas som en arbetsskada. Tvärtom säger den nuvarande lagen att den anmälda skadan är en arbetsskada såvida inte ''betydligt starkare skäl talar emot det''. Skadan anses således vara en arbetsskada även om starka skäl talar emot! Och arbetsgivaren har ingen möjlighet att invända.
Som om detta inte vore nog. Vid beräkningen av livräntorna kan livränteersättningen bli betydligt högre än vad en normal årslön är. Detta uppmuntrar verkligen inte den arbetsskadade att försöka rehabilitera sig och återvända till arbetslivet.
Det kommer säkerligen att dröja många år innan arbetsskadeförsäkringen kan ses över på nytt, och systemet är trögrörligt eftersom det handlar om beviljande av livräntor på åtskilliga år framåt i tiden. Kraftfulla åtgärder krävs nu. Följande måste göras:
Ny Demokratis förslag
Strama upp definitionen på arbetsskada ytterligare. I propositionen föreslås att lagen formuleras om så att arbetsskada skall anses föreligga ''om övervägande skäl talar för det'', inte som nu ''om inte övervägande skäl talar emot det''. Detta är ett steg i rätt riktning men inte tillräckligt. En ytterligare skärpning av bevisregeln eller en lista på sjukdomar som bör godkännas vore bättre. Förebilder till en sådan lösning finns i många andra länder.Tag bort färdolycksfallen ur arbetsskadeförsäkringen. Dessa har inte direkt med arbetet att göra, och arbetsgivaren kan inte påverka risken för den enskilde. Alla har redan ett fullgott skydd genom den allmänna försäkringen.Inför samma ersättningsnivåer som finns i lagen om allmän försäkring (AFL). Det är en förlegad syn att vissa sjukdomar skall behandlas sämre eller bättre än andra när det gäller inkomstersättningen. Dessutom skall man uppmuntra de arbetsskadade till aktiv rehabilitering genom en högre ersättningsnivå än vid passivitet. Staten sparar miljarder om viljan till rehabilitering ökar.Gör om beräkningen av livräntorna så att de bättre svarar mot en normal och skälig inkomst. Idag kan man dubbeljobba en kortare tid och sedan i extremfall få livslång livränta beräknad på dubbel lön. Privatisera försäkringen. På samma sätt som vi måste göra om våra kedjebrevspensioner, måste vi införa raka rör mellan inbetalningar och utbetalningar till arbetsskadesystemet. Idag göms skyhöga kostnader i enhetliga avgifter utan möjlighet för det enskilda företaget att påverka kostnaden. Definitionen på arbetsskada och nivån på ersättningen måste utformas på ett sätt så försäkringen går att privatisera. Genom en privatisering införs en vilja och ett ansvar för att systemet skall gå ihop, något som saknas idag.
Man måste givetvis vara klar över att det finns arbetstagare som genom olycksfall och annat skadar eller invalidiserar sig i arbetet. Det finns också människor med tunga ensidiga arbeten som sliter ut sig i förtid. Det är rimligt att dessa får en extra ideell ersättning.
Men det finns också en mängd sjukdomsbesvär som inte har särskilt mycket med arbetet att göra och många överutnyttjar det alltför generösa systemet vars kostnader skattebetalarna ytterst får stå för.
Det är viktigt att arbetsmarknadens parter rättar sig efter de ändringar som riksdagen fattar beslut om. Om några parter skulle komma överens om generösare regler skulle det leda till icke-acceptabla orättvisor på arbetsmarknaden. Lika fall bör behandlas lika.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att definitionen på arbetsskada stramas upp ytterligare,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att färdolycksfallen tas bort ur arbetsskadeförsäkringen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att införa regler om inkomstersättning som överensstämmer med reglerna i lagen om allmän försäkring (AFL),
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att arbetsskadade som anstränger sig för att återvända till arbetet genom att gå på rehabilitering får ersättning vid 90-procentsnivån,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att beräkningen av livräntorna görs om för att bättre svara mot faktisk inkomst,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att privatisera arbetsskadeförsäkringen.
Stockholm den 17 november 1992 Ian Wachtmeister (nyd) Leif Bergdahl (nyd)